Ingezonden persbericht


'Ondernemen doe je met hart en ziel'

Passie voor ondernemerschap is een belangrijke voorwaarde op weg naar succes. Dat stelde Thijs Wöltgens, voorzitter Kamer van Koophandel Nederland, gisteren in zijn speech tijdens de eindejaarsbijeenkomst van KvK Nederland. Volgens de Kamer van Koophandel zijn gedrevenheid, de bereidheid risico's te nemen, een groot doorzettingsvermogen, een duidelijk doel voor ogen hebben en vertrouwen in jezelf, essentieel voor succesvol ondernemerschap. Deze gedachte wordt bevestigd in de resultaten van het onderzoek dat de KvK liet uitvoeren onder het Nederlandse publiek én ondernemers.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat ondernemers het ondernemerschap als zeer positief ervaren. Slechts 4% ziet meer nadelen dan voordelen. Driekwart van de ondernemers (76%) vindt goed kunnen omgaan met mensen (klanten en personeel) de belangrijkste ondernemerseigenschap, en passie voor ondernemersschap een absolute randvoorwaarde. Volgens het Nederlandse publiek is Joop van den Ende de meest gepassioneerde ondernemer.

Meer voor minder

KvK Nederland Directeur Frans van Steenis opende de bijeenkomst met een passievol betoog over de toegevoegde waarde van de Kamer van Koophandel voor ondernemend Nederland, met haar State of the Art dienstverlening en desondanks immer dalende wettelijke heffingen. De Kamers bieden steeds meer voor steeds minder, aldus van Steenis die daarbij ook refereerde aan het per 2008 van 21 naar 12 teruggebrachte aantal Kamers en dan gehalveerde aantal bestuursleden.

Rol van onderwijs

De Kamer van Koophandel vroeg gisteren ook meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs. Wöltgens: "Het onderwijs moet studenten en leerlingen meer prikkelen en stimuleren om ondernemer te worden. Maar voor succes moet je vervolgens zelf zorgen.' Opleiding, of het gebrek daaraan wordt door het Nederlandse publiek genoemd als struikelblok om ondernemer te worden. De ondernemer zelf vindt onderwijs belangrijk, maar niet zaligmakend. De meesten vinden namelijk dat je ondernemen niet op school leert, maar in de praktijk. Of zoals Wöltgens een deelnemer aan het onderzoek citeerde: 'Managers worden opgeleid, ondernemers worden geboren.'

Ook sprekers Erwin van Lambaart (Stage Entertainment) en Rahma el Mouden (MAS Dienstverleners) bevestigden dat ondernemerschap niet alleen voortkomt uit passie en geloven in jezelf maar dat dit ook de belangrijkste randvoorwaarden zijn voor succesvol ondernemerschap. Beiden gaven vanuit hun eigen achtergrond en ervaring hun visie op het thema.

Verlaging regeldruk

Toch lopen veel ondernemers tegen uiteenlopende belemmeringen aan bij het starten van een bedrijf. Naast het eerde genoemde gebrek aan opleiding, zijn bijvoorbeeld het verkrijgen van financiering en de enorme hoeveelheid administratieve regels belangrijke belemmeringen. Daarom pleitte Mark Rutte (fractieleider VVD) gisteren voor een verlaging van regeldruk en administratieve lasten om (innovatief) ondernemerschap te kunnen bevorderen. Hij gaf daarbij suggesties als een 'belastingvakantie' voor startende ondernemers, verlaging van de erfrechtbelasting bij de overdracht van bedrijven en versoepeling van administratieve controles. De ondernemers Erwin van Lambaart en Rahma el Mouden bevestigden de huidige regelzucht met enkele voorbeelden uit hun eigen praktijk die hen het ondernemerschap bemoeilijken.

Optimisme voor 2008

Feit blijft dat er steeds meer mensen een bedrijf starten of het overwegen. In 2007 zal de magische grens van de 100.000ste starter worden gepasseerd. En de vooruitzichten zijn goed. Uit de gisteren gepubliceerde resultaten van het jaarlijkse ERBO onderzoek blijkt namelijk dat de ondernemer 2008 met veel vertrouwen tegemoet ziet. Al zijn de verwachtingen iets lager dan voor 2007, zij bevinden zich historisch gezien op een hoog niveau.

+++++++++++++