Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (12-12)

OOSTERHOUT NB, 12 december 2007

Waterlekkage leidt tot vondst wietplantage

WAALWIJK: Wateroverlast in een woning leidde in de nacht van dinsdag 11 december op woensdag 12 december tot de vondst van een hennepkwekerij.

De bewoonster van een benedenwoning aan de Noordlaan riep rond 01.00 uur de hulp van Woningstichting Cascade. Vanuit een bovenwoning lekte er water naar haar ondergelegen woning. Ter plaatse liep het water midden in de woonkamer via het plafond naar beneden. Omdat de huurder van de bovenwoning niet thuis was, schakelde Casade de politie in. Agenten betraden vervolgens de bewuste woning met de bedoeling om de oorzaak van de lekkage te stoppen en verdere schade te voorkomen. In de woning bleek echter een hennepkwekerij te zitten, waardoor de lekkage werd veroorzaakt. De wietplantage bestond uit 129 hennepplantjes.

Verder bleek dat er stroom op illegale wijze werd afgetapt van het elektriciteitsnet. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Er zijn in deze zaak nog geen aanhoudingen verricht.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar en wateroverlast door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

95 km/u op bromfiets

RAAMSDONKSVEER: Agenten van het team Geertruidenberg Drimmelen hielden dinsdagmiddag een bromfietscontrole op de Maasdijk in Raamsdonksveer. Twaalf bromfietsen moesten op de rollentestbank om de
constructiesnelheid te meten. Drie bleken zodanig opgevoerd dat er proces-verbaal is opgemaakt. De bromfiets van een 16-jarige jongen uit Waspik kon zelfs een snelheid van sneller dan 95 km/u behalen. Om die reden is het kentekenbewijs ingevorderd en heeft de eigenaar 40 dagen de tijd om de brommer weer in originele staat terug te brengen. Verder ging er een bromfietser op de bon omdat zijn tweewieler veel te veel lawaai maakte.

Proces-verbaal voor heling van gestolen fiets

GIESSEN: Een automobilist probeerde zich woensdagochtend 12 december rond het middaguur aan de controle van een motoragent te ontrekken. Hij kon in de Ondernemersstraat aan de kant gezet worden. Het motief was al snel duidelijk: in de auto lag een gestolen fiets, waarvan het slot doorgeslepen was.

De 49-jarige man uit Deest werd gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor verklaarde hij dat hij de fiets al enkele maanden in zijn bezit had. Dat verhaal klopte niet, want aan de hand van het framenummer van de fiets stelde de politie vast dat die twee weken geleden in s-Hertogenbosch gestolen was. Vervolgens vertelde de man dat hij de fiets afgelopen maandag had gekocht, wetende dat de fiets van diefstal afkomstig was.

In overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de verdachte een boete van 380,- opgelegd. Omdat hij de boete niet meteen kon betalen is hem ook een dagvaarding voor de terechtzitting uitgereikt. De gestolen fiets is in beslag genomen en gaat retour naar de rechtmatige eigenaar.

Zonder rijbewijs en dronken achter het stuur

OOSTERHOUT: Dinsdagavond 11 december controleerde de politie op de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 18.30 uur. De 53-jarige bestuurder had geen geldig rijbewijs en was onder invloed van alcohol. Om die reden werd de man gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 420 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod opgelegd. Zijn auto moest hij achterlaten bij het politiebureau. De man stond ook nog gesignaleerd voor Justitie. Hij moest, vanwege een eerdere veroordeling, nog verplicht zijn DNA-materiaal afstaan. Hij is om die reden ingesloten.

Inbreker neemt auto mee na woninginbraak in Dongen

DONGEN: Na een inbraak in een woning aan de Vaartweg in Dongen ging de inbreker er vandoor met de auto van de gedupeerde. De bewoners van het pand werden in de nacht van dinsdag 11 december op woensdag 12 december wakker omdat het inbraakalarm in werking trad. Dat was rond 03.40 uur. Meteen daarna hoorde ze een auto wegrijden. Uit onderzoek bleek dat er was ingebroken, waarbij de daders er vandoor ging met medeneming van de autosleutels. Hij was zo brutaal om ook de auto zelf nog weg te nemen. Het gaat om een zwarte BMW 5 ER (91-TX-GH). De politie nam een aangifte op en liet de auto meteen internationaal signaleren als gestolen voertuig. Ook is er een technisch sporenonderzoek en een buurtonderzoek door de politie uitgevoerd.

Letsel bij verkeersongeval

MADE: Woensdagochtend 12 december ontstond rond 05.50 uur een verkeersongeval op de Tuinbouw. Een 52-jarige automobilist reed, samen met zijn vrouw, over de Tuinbouw komende vanuit de richting Oosterhout. Ter hoogte van de Brieltjesweg sloeg hij linksaf. Hij liet daarbij een tegemoetkomende automobilist niet voorgaan en een aanrijding was het gevolg. De tegenligger was een 48-jarige inwoner van Geertruidenberg. Hij zat bekneld in zijn auto en had vermoedelijk nekletsel. Hij is door de brandweer uit zijn wrak bevrijd en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie maakte proces-verbaal op tegen de veroorzaker van dit ongeval.

Flinke rookontwikkeling bij brand in Dongen

DONGEN: Er ontstond woensdagochtend 12 december flinke rookontwikkeling bij een brand in Dongen. Rond uur brak de brand uit in een bedrijfspand aan de Steenstraat. Het ging om een binnenbrand, waarbij via een afzuigsysteem, het was gaan smeulen in een plafond. Er waren nagenoeg geen vlammen, wel was er sprake van veel rookontwikkeling. Het aanwezige personeel was snel in veiligheid gebracht.

Auteur: Jeroen Steenmeijer