Gemeente Oldenzaal


Financiële bijdrage voor theatervoorstelling Twents Carmel College

gepubliceerd op : 12-12-2007

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten Formaat theaterproducties uit Rotterdam EUR 6.628,-- toe te kennen voor het houden van vier theatervoorstellingen op het Twents Carmel College.

Formaat wil met deze voorstellingen scholen en leerlingen bewust maken over hoe omgegaan moet worden met discriminatie, racisme, radicalisering en pesten. Volgens wethouder Termijtelen maakt goede voorlichting hierover onderdeel uit van het integratiebeleid van de gemeente Oldenzaal.

De vier voorstellingen worden op 18 en 19 december aanstaande gegeven op locatie De Thij van het Twents Carmel College. Vraagstukken over integratie, menselijke waardigheid en opvoeding komen daarbij uitgebreid aan de orde. Formaat doet dit om enerzijds vragen te stellen, anderzijds om een begin te maken met het geven van antwoorden.

Zo wordt onder meer ingegaan op waarden en normen ten aanzien van integratie van mensen die op de één of andere manier anders zijn. Dit hoeft niet uitsluitend te gaan om de culturele achtergrond. Het kan ook met het uiterlijk of de levensstijl te maken hebben. Het begrip `pesten' krijgt hierbij zowel een concrete als een meer algemene strekking. Sommige groepen in de samenleving voelen zich collectief gepest, wat zich weer (ten dele) uit in individueel terugpesten. Ook wordt de leerlingen gevraagd hoe volgens hen mensen met verschillende achtergronden met elkaar om moeten gaan. Problemen als racisme, pesten, geweld, vijandbeelden en intolerantie komen daarbij uitgebreid aan bod.

Formaat hoopt met de voorstellingen ook volwassenen te laten leren van jongeren. De voorstellingen plus het daarbij horende begeleidings- en evaluatietraject leveren een uitgebreid advies aan de school op om het beleid op het gebied van bestrijding van discriminatie, racisme en radicalisering te verbeteren. Ongeveer 240 leerlingen zullen de voorstellingen bijwonen.