Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Actieplan `Beter t(h)uis in de buurt' gepresenteerd

12-12-2007

Met het actieplan Beter (t)huis in de buurt vullen minister Vogelaar (Wonen, Wijken en integratie) en staatssecretaris Bussemaker (VWS) de doelstellingen uit het Coalitieakkoord in op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

De regering wil dat ouderen zo lang mogelijk in hun wijk moeten kunnen blijven wonen. Om wijken generatiebestendig te maken is er echter een grotere variatie in het woonaanbod nodig en moeten er servicepunten komen voor welzijn en zorg. Voor de bewindslieden geldt dit streven niet alleen voor de lichtere groepen, maar ook voor zware (of zwaardere) zorgvragers. Dit schrijven Bussemaker en Vogelaar in een brief bij het actieplan Beter (t)huis in de buurt, dat ze vandaag naar de Kamer sturen.

Vier thema's
In dit plan werken ze vier thema's uit:

* een samenhangende aanpak en regie op lokaal niveau (verbinding)
* voldoende geschikte woningen en variatie in aanbod
* zorg en ondersteuning op maat

* generatiebestendige wijken en woonomgeving

Het actieplan benoemt niet alleen acties van het rijk, het geeft ook een overzicht van activiteiten die op het terrein liggen van cliƫntenorganisaties, koepels en brancheorganisaties. Ook de taak van gemeenten (in het kader van de Wmo) en de corporaties wordt nadrukkelijk benoemd.

Opgave van formaat
Veel meer dan vroeger wonen ouderen en mensen met beperkingen zelfstandig en krijgen ze ondersteuning en zorg op maat. In 2006 was 14,3 procent van de bevolking 65 jaar of ouder. In 2040 zal dat 25 procent zijn. Vogelaar en Bussemaker spreken dan ook van een opgave van formaat.

Download


Zie het origineel


* Actieplan (pdf, 140 KB)

* Kamerbrief (pdf, 33 KB)

* Bijlag 1 Sectordeel (pdf, 45 KB)

* Monitor Investeren voor de toekomst (pdf, 650 KB)

Dossiers

* Wijkverbetering