Barco


Barco reikt voor 27.500 euro aan prijzen uit als steun aan jonge onderzoekers

KORTRIJK, BELGIË, 12 december 2007 - Op 11 december 2007 vond bij Barco nv te Kuurne de uitreiking plaats van de Barco/Bachelorprijzen voor technologisch praktijkonderzoek op het vlak van Elektronica-ICT en de Barco prijzen voor Wetenschappelijk Onderzoek (in samenwerking met de Vlaamse Ingenieurskamer (VIK) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)).

Barco kent deze prijzen al voor de derde maal toe in samenwerking met Bachelor.be vzw, voor de achttiende maal in samenwerking met de Vlaamse Ingenieurskamer en al voor de twintigste maal in samenwerking met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek.

De jaarlijkse prijzen voor afstudeerwerken, negen ter waarde van 2.500 en één ter waarde van 5.000 euro, stimuleren niet alleen jonge onderzoekers maar illustreren ook het belang van samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds. Deze actie vestigt bovendien de aandacht van de samenleving op het belang van technologisch gerichte ontwikkeling en (praktijk)onderzoek in het algemeen. Met zijn prijzen wil Barco een steentje bijdragen ter aanmoediging van zowel basis- als toegepast onderzoek, en wil het jonge mensen duidelijk maken dat technologische innovatie wel degelijk voeding vindt in eigen bodem.

Als technologiepionier ontwerpt en ontwikkelt Barco visualisatieproducten voor specifieke markten: medische beeldvorming, media & entertainment, infrastructuur & nutsvoorzieningen, verkeer & transport, defensie & veiligheid, opleiding & training en corporate AV. In deze markten biedt Barco gebruiksvriendelijke visualisatieproducten die de productiviteit en zakelijke efficiëntie optimaliseren. De innovatieve hard- en softwareoplossingen van het bedrijf integreren alle schakels van beeldverwerking, gaande van beeldcaptatie en -verwerking tot het vertonen en managen van beelden. Barco's productportfolio wordt constant vernieuwd: maar liefst 60% van de producten bestond twee jaar geleden nog niet. Daarom spendeert Barco jaarlijks gemiddeld ongeveer 10% aan Onderzoek en Ontwikkeling (O&O). Binnen Barco zijn er wereldwijd 938 medewerkers tewerkgesteld binnen Onderzoek & Ontwikkeling. Specifiek voor O&O België zijn dit 451 medewerkers.

Door middel van de jaarlijkse prijzen dankt Barco tevens de universiteiten en de hogescholen voor hun blijvende inzet bij het stimuleren van hun studenten in de vakdomeinen die voor onze hightech gemeenschap van belang zijn. De universiteitsdepartementen en hogescholen die binnen een periode van vijf jaar drie gelauwerde werken hebben ingestuurd, winnen een iQG500 Barcoprojector. De vakgroep Elektronica en Informatiesystemen van de Universiteit Gent en het Departement KIH van de Katholieke Hogeschool Brugge - Oostende ontvangen dit jaar op deze manier een iQ projector van Barco.

De Barco/Bachelor-prijzen worden dit jaar uitgereikt aan:

o Xavier Boone (Zwevegem) & Jannes Benoit (Bellegem) Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen departement VHTI - Kortrijk

`Testbench for Graphic Engines'

o Sven Sarens (Asse) & Jonas Claeys (Nevele)
Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica Katholieke Hogeschool Sint-Lieven departement Rabot `SDI - VIDEO - LVDS extender board for current video generator'

o Pascal Sinnaeve (Ieper) & Peter Dekeyzer (Wevelgem) Bachelor in de Elektronica-ICT afstudeerrichting Elektronica Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen departement VHTI - Kortrijk

`Driver PCB voor een Violetlaserkop'

De Barco/VIK-Prijzen worden dit jaar uitgereikt aan:

o Pieter Mollemans (Mechelen)
Master in Industriële Wetenschappen, Elektronica-ICT Groep T, Leuven
`Gelaatsmodellering voor de planning van maxillofaciale chirurgie'

o Sammy Rogmans (Hasselt)
Industrieel ingenieur met specialisatie in informatie- en communicatietechnologie
Hogeschool voor Wetenschap en Kunst - Campus DE NAEYER `A Generic Framework for Implementing Real-Time Stereo Matching Algorithms on the Graphics Processing Unit'

o Jeroen Geldhof (Roeselare)
Industrieel ingenieur Elektronica (Master)
Katholieke Hogeschool Brugge Oostende
`Ontwerp en realisatie van een LTC/VITC-IP convertor voor het Networked Broadcast Monitoring System'

De Barco/FWO-Prijzen worden dit jaar uitgereikt aan:

o Bruno Cornelis (Overijse)
Burgerlijk Elektrotechnisch ingenieur - Informatica Vrije Universiteit Brussel
`Quantisatiegebaseerd Watermerken'

o Simon Kluyskens (Gent)
Burgerlijk Ingenieur Computerwetenschappen, optie Informatiesystemen Universiteit Gent
`Hardware-versnelde bewegingscompensatie in het wavelet-domein voor ultiem schaalbare video'

o Pieter Vanbrabant (Ooigem-Wielsbeke)
Burgerlijk Elektrotechnisch Ingenieur
Universiteit Gent
`Modellering van het statisch en (hydro)dynamisch schakelgedrag van LCD's behorende tot de "brede kijkhoek"-klasse'

De Wetenschappelijke Prijs Barco/F.W.O. gaat naar:

o Ewout Vansteenkiste (Sint-Amandsberg)
Doctor in de Ingenieurswetenschappen
Universiteit Gent
`Kwantitatieve analyse van echografiebeelden van de premature hersenen'

Digitale foto's van dit evenement zijn hier beschikbaar.

Over Barco
Barco, een internationaal technologiebedrijf, ontwerpt en ontwikkelt visualisatieproducten voor geselecteerde professionele markten. Barco heeft eigen vestigingen voor Sales & Marketing, Customer Support, Onderzoek & Ontwikkeling en Productie in Europa, Noord-Amerika en Asia Pacific.
Barco (Euronext Brussel: BAR) is in meer dan 90 landen actief met ongeveer 3800 werknemers wereldwijd.
In 2006 realiseerde Barco een omzet van 751 miljoen euro.

© Copyright 2007 Barco - Mag enkel door de professionele pers gereproduceerd worden

For more information, please contact

JP Tanghe
Vice President Barco
President Corporate Communication & Investor Relations Barco nv

Phone:+32 56 26 23 22
Fax:+32 56 26 22 62
jp.tanghe@barco.com

Related Links


* Prijzen Wetenschappelijk Onderzoek - pictures