Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Rijksdienst voor het Wegverkeer wint F.G. Kordes-Trofee 2007

12 december 2007

Minister Guusje ter Horst heeft vandaag de F.G. Kordes-Trofee 2007 voor het meest toegankelijke jaarverslag in de (semi)publieke sector uitgereikt aan de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De jury heeft daarnaast dit jaar eenmalig een `Stimuleringsprijs kleinere organisaties' toegekend aan het Octrooicentrum Nederland. De feestelijke uitreiking, een jaarlijks terugkerend initiatief van Deloitte, vond plaats tijdens het symposium `Moderne communicatie met uw belanghebbenden' in Den Haag.

Het jaarverslag van de RDW is transparant en de kwaliteit van de verslaggeving en prestatieverantwoording naar het publiek zijn hoog. Zo belicht het jaarverslag niet alleen de zichtbare successen, maar gaat ook in op de tekortkomingen. De aansprekende stijl en innovatieve vormgeving maken dat het jaarverslag leest als een populair tijdschrift dat voortdurend prikkelt om verder te lezen, aldus het juryrapport. Veel waardering krijgt de RDW voor de filosofie om het gehele verantwoordingsproces te richten op interactie. De belanghebbenden, het publiek van de RDW, worden niet alleen bij de publieke verantwoording betrokken, maar hebben ook daadwerkelijk invloed op beleid en keuzes.

Het winnende jaarverslag van de RDW kan tot voorbeeld zijn voor veel andere (semi)publieke organisaties als het gaat om het benutten van het jaarverslag voor de dialoog met belanghebbenden, met klanten en met het publiek. De jury heeft dit jaar specifiek gekeken naar het gebruik van internet en digitale media en constateert dat de meeste inzenders niet verder komen dan het jaarverslag integraal aanbieden op de website. Publieke organisaties zouden , zo meent de jury, de digitale mogelijkheden veel meer kunnen gebruiken om met belanghebbenden, met het eigen publiek, de dialoog aan te gaan in het kader van verantwoording en verslaglegging. Belangrijke verbeterpunten voor jaarverslagen van (semi)publieke organisaties zijn: bondiger verslaggeving, meer samenhang tussen tekst en grafieken en tabellen, en het opnemen van een zogenaamd `in control statement'. Het laatste is heel gebruikelijk in het bedrijfsleven, maar ontbreekt bij veel publieke organisaties.

Ondanks de verbeterpunten, is er sprake van een hoge kwaliteit van inzendingen. De jury heeft daarom dit jaar eenmalig de `Stimuleringsprijs voor kleine organisaties' toegekend aan het jaarverslag van het Octrooicentrum Nederland. Dit jaarverslag is zowel qua vorm als qua inhoud sterk, aldus de jury. Zeer aansprekend daarbij is dat de realisatie van de prestaties in dit verslag centraal staat. Voor de jaarverslagen van de Sociale VerzekeringsBank en van het Groene Hart Ziekenhuis heeft de jury een Eervolle Vermelding toegekend.

Dit jaar hebben 68 (semi)publieke organisaties, waaronder gemeenten, zorginstellingen en zelfstandige bestuursorganen, met hun jaarverslagen meegedongen naar de F.G Kordes-Trofee 2007. Deze Trofee is op initiatief van accountants- en adviesorganisatie Deloitte in 1995 in het leven geroepen met als doel de kwaliteit van de verslaggeving en prestatieverantwoording door publieke organisaties te stimuleren.

voorkant jaarverslag rijksdienst voor wegverkeer (22 Kb)

Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Toespraak minister Ter Horst bij uitreiking Kordesprijs
* Rijksdienst voor het Wegverkeer
* Octrooicentrum Nederland
* Website Kordestrofee
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties