Gemeente 's-Hertogenbosch

12-12-2007
College onderzoekt haalbaarheid sport- en jeugdcluster in Engelen Het college besluit een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de realisatie van een sport- en jeugdcluster op het sportcomplex in Engelen. In dit cluster moet, naast de uitbreiding van de Jenaplanschool Antonius Abt uit Haverleij, plaats zijn voor de uitbreiding van de kinderopvang en buitenschoolse opvang van Kanteel, Dribbel en Eijgenwijze en voor het jeugd- en jongerenwerk van De Schuilplaats in Engelen. Hiervoor wordt ook aansluiting en samenwerking gezocht met de voetbalclub F.C. Engelen.

Aanleiding
De aanleiding voor het haalbaarheidsonderzoek is een initiatief van de bestuursraad Engelen-Bokhoven. De bestuursraad heeft samen met F.C. Engelen, buitenschoolse opvang Eijgenwijze en De Schuilplaats, een eerste verkenning gedaan naar de haalbaarheid van een clustering van activiteiten op het sportcomplex. Het resultaat van deze studie is in juni aan het college aangeboden. Door het college is hier positief op gereageerd. Het heeft de suggestie gedaan om ook de noodzakelijke uitbreiding van de Jenaplanschool Antonius Abt uit Slot Haverleij samen met kinderdagverblijf Dribbel en buitenschoolse opvang Kanteel hierbij te betrekken.

Volgens verantwoordelijk wethouder Rodney Weterings biedt de realisatie van een cluster van sport en jeugd kansen: "Als gemeente willen we steeds meer toe naar clustering van voorzieningen die elkaar aanvullen en versterken. De kinderen kunnen tijdens en na schooltijd gebruikmaken van de aanwezige (sport)voorzieningen. Zowel de voor- als naschoolse opvang bevinden zich op dezelfde plek, waardoor ouders niet van de ene naar de andere locatie hoeven te rijden. Daarnaast sluit dit initiatief aan bij het collegeprogramma. Daarin is aangegeven dat goed onderwijs goede gebouwen nodig heeft in combinatie met andere functies, zoals sport als bindmiddel in de samenleving."

Uitbreiding Jenaplanschool Antonius Abt tijdelijke locatie Het college streeft ernaar om de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek eind maart 2008 beschikbaar te hebben. Vooruitlopend op het onderzoek en de verdere uitwerking daarvan heeft het college besloten om de uitbreiding van de Jenaplanschool Antonius Abt tijdelijk te realiseren in de oksel van de wegen "De Haverlij" en "De Vutter". Om de grote druk op de huisvesting in Slot Haverleij te verminderen, moet daar in augustus 2008 een school met zes lokalen in combinatie met de voor- en naschoolse opvang van Kanteel en kinderdagverblijf Dribbel beschikbaar zijn.