Gemeente 's-Hertogenbosch

12-12-2007
Restauratie en verbouwing Sint-Josephstraat 18 en 20 Het college wil werkplekken van beeldende kunstenaars en theatermakers verbeteren en heeft hier geld voor gereserveerd. Dit om de renovatie en interne verbouwing van de panden Sint-Josephstraat 18 en 20 uit te voeren. Bij het uitwerken en aanbesteden blijkt een hoger investeringsbedrag nodig. Gelukkig zijn de subsidies voor restauratie hoger en is er budget voor onderhoud beschikbaar om deze extra kosten op te vangen.

In de begroting 2006 werd een bedrag van EUR1.150.000,- opgenomen voor de verbouwing en de restauratie van de panden Sint-Josephstraat 18 en 20. Pand 20 was toen al in gebruik door de ateliervereniging Nova Zembla en dat zou hiermee definitief worden. In pand 18 zouden dansgezelschap LaMelis en ruimten voor een theaterwerkplaats ondergebracht worden.
Bij het nader uitwerken van de plannen, bleken zowel kosten als baten hoger uit te vallen. Ten slotte bleek de aanbesteding in juni 2007 hoger te zijn dan de uiteindelijke raming. In onderhandeling met de aannemer is bezuinigd op het plan, zonder dat dit de gebruiksmogelijkheden van de panden aantast. Daarmee is er dekking voor het uitvoeren van het hele plan.

Opdracht
Omdat het uiteindelijk benodigde budget EUR 2.086.212,- bedraagt, moet de raad hier een nieuw besluit over nemen. Om te voorkomen dat het verlopen van de termijn van gunning zou leiden tot nieuwe kostenverhogingen, besloot het college de aannemer nu de opdracht te geven om te starten met de restauratie en verbouwing van pand 20. Dit kan uit het budget dat de raad eerder in de begroting 2006 beschikbaar stelde. Voor de aanpak van pand 18 komt een voorstel aan de orde in de raadsvergadering van januari. De aannemer kan dan aansluitend aan pand 20 doorgaan met pand 18.