Gemeente Den Haag

Acht extra lokalen voor Haagse voorschool in 2008 (11 december)

De gemeente Den Haag stelt extra geld beschikbaar voor de realisatie van acht nieuwe lokalen voor de Haagse Voorschool in 2008. Dat staat in het Huisvestingsprogramma voorschoolpeuterspeelzalen 2008. De lokalen worden gerealiseerd in schoolgebouwen van de volgende scholen: De Tweemaster (1 lokaal) en De Meerpaal (1 lokaal), Ds. D.J. Karresschool (2 lokalen), Comeniusschool (1 lokaal), P. Oosterleeschool (1 lokaal) en De Zuidwester (2 lokalen).

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "Met de voorschool kunnen we ervoor zorgen dat taalachterstand op jonge leeftijd wordt voorkomen en weggewerkt. Daardoor maken kinderen geen valse start op de basisschool."

De gemeente wil graag dat meer kinderen die een taalachterstand hebben naar de voorschool gaan. Eerder besloot het college van burgemeester en wethouders al om de tarieven voor de Voorschool per 1 januari 2008 te verlagen. Ouders betalen dan een vast bedrag van twintig euro per maand betalen voor de voorschool. Houders van de Ooievaarspas betalen acht euro. Daarnaast komen er acht nieuwe voorscholen bij en komen er meer groepen bij bestaande voorscholen.

De Haagse voorschool is een samenwerking tussen de peuterspeelzaal en een basisschool. In de voorschool komen peuters vier keer per week naar de peuterspeelzaal. Twee leidsters spelen en werken met de peuters. Hiervoor gebruiken de leidsters een programma. Zij helpen de kinderen spelenderwijs bij hun ontwikkeling. Al spelend leert het kind de Nederlandse taal spreken en leer het omgaan met andere kinderen