Gemeente Den Haag

Beetsstraat opgeknapt door nieuwbouw(11 december)

De Beetsstraat (op de hoek van de Max Havelaarstraat) in Spoorwijk krijgt een nieuwe gymzaal en woonruimte voor dementerende ouderen. Ook komen er drie sociale huurappartementen en de openbare ruimte wordt opgeknapt. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten.

De Beetsstraat ligt midden in het vernieuwde Spoorwijk en grenst aan alle kanten aan nieuwbouw. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is dan ook blij met de plannen. Het is nu nog een erg rommelig stukje en dat valt op tussen alle vernieuwde straten. Door dit stuk van de Beetsstraat aan te pakken is de herstructurering van Spoorwijk, die sinds 2001 aan de gang is, compleet. Het hele gebied vormt dan een mooie eenheid.

Woon-zorgcomplex
De nieuwe gymzaal is bestemd voor basisschool de Spoorzoeker en komt in het gebouw waarin ook de zorgwoningen komen. Op deze manier kunnen ook de bewoners van de zorgvoorziening gebruik maken van de ruimte. In totaal komen er 48 zorgwoningen verdeeld in acht woongroepen. Voor de zorginstelling komen zestien extra parkeerplaatsen op straat. Om deze plannen uit te kunnen voeren moet er eerst gesloopt worden. Het voormalig buurthuis De Fram, de oude gymzaal en tien appartementen gaan tegen de grond. De sloopwerkzaamheden van het voormalige buurthuis starten begin 2008. De gehele nieuwbouw moet in 2011 klaar zijn; de gymzaal wordt al in 2009 opgeleverd.

Nieuw uiterlijk Max Havelaarstraat
De nieuwbouw maakt ruimte voor het doortrekken van de groenstrook en de dubbele rijbaan van de Max Havelaarstraat tot de Beetsstraat. De nieuwe gymzaal komt op de plek van het laatste stuk Douwes Dekkerstraat die daardoor definitief verdwijnt. Door eerdere nieuwbouw is de Douwes Dekkerstraat namelijk al een doodlopende straat geworden waar alleen huizen met hun achterkant of zijkant aan grenzen.

Samen met de buurt
Voordat de plannen vandaag door het college van burgemeester en wethouders werden besproken is er overleg geweest met de buurt. Een aantal vertegenwoordigers van de buurt heeft tijdens een vergadering hun mening gegeven over de ideeën van de gemeente. Verschillende suggesties die in de vergadering naar voren kwamen zijn in de plannen verwerkt. De plannen, zoals ze vandaag zijn vastgesteld, worden begin 2008 tijdens een inloopbijeenkomst gepresenteerd aan de buurt.