Gemeente Den Haag

MILIEUZONE IN CENTRUM DEN HAAG (12 december)

Het gebied binnen de CentrumRing wordt de milieuzone in Den Haag. Dit is het voorstel van het College van burgemeester en wethouders van Den Haag. De zone wordt in januari 2008 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. De milieuzone is een gebied waar alleen "schone" vrachtwagens mogen rijden. Nieuwe, schone vrachtauto's en vrachtauto's met een roetfilter zijn welkom in de milieuzone. Oude en vervuilende vrachtwagens worden geweerd. In maart 2008 moet de milieuzone van kracht worden. Milieu- en verkeerswethouder Peter Smit: "Ik ben blij met het voorstel voor de milieuzone binnen de CentrumRing. Hiermee wordt de lucht beter in de Haagse binnenstad en op de aanvoerroutes. De milieuzone is een zeer effectieve maatregel om de lucht schoner te krijgen."

De milieuzone wordt begrensd door de volgende wegen: Laan van Meerdervoort, Javastraat, Koningskade, Rijnstraat, Lekstraat, Rijswijkseweg, Neherkade, Calandstraat, Vaillantlaan, Lijnbaan, Waldeck Pyrmontkade. De zone ligt aan de "binnenkant" van de genoemde straten, de straten zelf maken dus geen deel uit van de zone.

Waarom een milieuzone?
Met het instellen van de milieuzone wordt de luchtkwaliteit in het centrum en langs de invalswegen van het centrum verbeterd. Uitlaatgassen van vooral oudere vrachtauto's zorgen voor relatief veel luchtvervuiling in de stad. Maatregelen gericht op deze vrachtauto's dragen daarom bij aan verbetering van de luchtkwaliteit.

Ontheffingen
Alle voertuigen die worden aangemerkt als bijzonder voertuig krijgen automatisch een langdurige ontheffing voor de milieuzone. Voorbeelden hiervan zijn verhuisauto's, kermisauto's, circusauto's en voertuigen die bedoeld zijn voor exceptioneel transport. Ook vrachtauto's waarvoor nog geen gecertificeerd roetfilter beschikbaar is, krijgen een ontheffing. Daarnaast zijn er dagontheffingen mogelijk. Op de website www.milieuzones.nl/ontheffingen onder het kopje kentekencontrole, kan men via het kenteken nagaan of de vrachtauto een ontheffing heeft.

Luchtkwaliteit in Den Haag
De gemeente Den Haag werkt hard aan de luchtkwaliteit in de stad. De luchtkwaliteit is nu beter dan 20 jaar geleden en deze verbetering zet zich voort. Dat neemt niet weg dat we de plicht hebben om de lucht nog schoner te maken, het gaat immers om de gezondheid van mensen. De gemeente Den Haag kan problemen met luchtkwaliteit echter niet alleen oplossen. Het weren van vervuilend vrachtverkeer met een milieuzone is één van de plannen waarbij we samen met de stad zorg dragen voor schonere lucht.

Voor meer informatie over de milieuzone in Den Haag: www.denhaag.nl/milieuzone