Gemeente Montferland

Brandweer Achterhoek-West krijgt eigen bureau

Het Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek-West krijgt een eigen bureau. Jeroen Wesselink, commandant van het brandweerkorps van de gemeente Bronckhorst, wordt het eerste aanspreekpunt.

Met de oprichting van het bureau wordt een belangrijke stap gezet in de professionalisering van het Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek-West (SBAW). Op 18 september 2007 besloten de colleges van de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek tot de oprichting van dit samenwerkingsverband. Hierin werken de vier brand¬weerkorpsen van de betrokken gemeenten en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) nauw samen.
Het bureau SBAW gaat in februari of maart 2008 van start. Per 1 januari 2008 is Jeroen Wesselink, commandant van het brandweerkorps van de gemeente Bronckhorst, aangewezen als eerste aanspreekpunt van het bureau. Hij is verantwoordelijk voor de resultaten van het bureau en is naast de drie andere commandanten de centrale contactpersoon voor de vier burgemeesters en gemeentesecretarissen. Het bureau drijft op een kernbezetting en op onder¬steuning vanuit de gemeenten. De kernbezetting verzorgt de bureaucoördinatie, risicobeheersing en operationele voorbereiding. Het bureau wordt voorlopig gevestigd in Doetinchem.

Speerpunten
Voor het bureau zijn voor de komende tijd de volgende zes speerpunten geformuleerd:

- het borgen van de continuïteit van de vrijwillige brandweer;
- het adequaat opleiden en oefenen van manschappen en bevelvoerders;
- het beter afstemmen en borgen van pro-actie, preventie en preparatie;

- het verbeteren van risicobewustzijn van burgers, bedrijven en instellingen;

- het efficiënter inrichten van de bedrijfsvoering op brandweergebied;
- het gezamenlijk zoeken naar antwoorden op externe (landelijke) ontwikkelingen.

Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek-West
Het Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek-West is opgericht om de samenwerking tussen de brandweerkorpsen van de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek te versterken met behoud van de lokale identiteit van de korpsen. Het samenwerkingsverband gaat zich bezighouden met specifieke taken zoals opleiden, brandveiligheid, het voorbereiden van brandweerinzet, het komen tot efficiënte bedrijfsvoering en het volgen van nieuwe ontwikkelingen. De samenwerking moet leiden tot meer veiligheid voor burgers, bedrijven en instellingen. Het werkgebied van het Samenwerkingsverband Brandweer Achterhoek-West strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek. In totaal wonen in dit gebied circa 170.000 inwoners. De vier korpsen met in totaal 350 mensen zorgen hier voor brandveiligheid, bestrijding bij branden en hulpverlening bij rampen.