D66

Bescherm de persoonlijke veiligheid van verzekerden.

12 december 2007

D66 wil opheldering over het gebrek aan bescherming van de persoonlijke levenssfeer door zorgverzekeraars naar aanleiding van de berichtgeving daarover in Trouw. De sociaal-liberalen constateren dat de persoonlijke veiligheid en integriteit in het geding is wanneer vertrouwelijke gegevens openbaar toegankelijk zijn.

De zorgverzekeraars maken gebruik van een gezamenlijke databank. Uit deze databank zijn gemakkelijk vertrouwelijke gegevens te halen zoals adressen, telefoonnummers, het burger-servicenummer en voor welke ziektes iemand is bijverzekerd. Ook geheime gegevens zijn in de databank gewoon zichtbaar. Zo staat er onder andere gevoelige informatie van een mishandelde vrouw die een schuiladres heeft uit angst voor haar gewelddadige ex-partner. De adresgegevens zijn door journalisten zonder moeite in het systeem gevonden.

D66 vraagt altijd om zorgvuldige omgang met persoonsgegevens. Vorige maand werd bekend hoe de belastingdienst in Groot-Brittannië blunderde doordat privégegevens van personen via hen in de openbaarheid zijn gekomen. De sociaal-liberalen willen voorkomen dat een dergelijke onwenselijke vorm van gegevensoverdracht ook in Nederland plaatsvindt.

Het is niet de eerste keer dat de veiligheid van privégegevens aan de orde is. De partij heeft eerder kritiek geuit op het kabinetsvoornemen een elektronisch kinddossier aan te leggen. D66 Tweede-Kamerlid Fatma Koser Kaya stelde toen: "Eén op de zestien mensen werkt in de zorg. Als die allemaal in de dossiers van deze kinderen kunnen kijken dan ligt de gezondheidssituatie van iedereen op straat."

In het geval van de zorgverzekeraars gaat het om ondeugdelijke bescherming van de persoonlijke levenssfeer waarbij 1 op de 200 mensen toegang heeft tot de databank. De Democraten willen weten of er nog meer databanken zijn en waar de bevoegdheden voor het gebruik hiervan liggen. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om zorgvuldig toe te zien op de veiligheid van haar burgers.

Pechtold: "Ik vraag de regering een halt toe te roepen aan dit soort open registers voordat de gehele Nederlandse bevolking gedwongen in een glazen huis woont."