Gemeente Rotterdam

Nr. 239

12 december 2007

Conferentie leidt tot gezamenlijke agenda

Gemeenten pleiten voor integrale aanpak voor opvang werknemers uit Midden en Oost-Europese landen

Er moet een integrale aanpak komen op het terrein van huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, volksgezondheid en integratie om de grote toestroom van werknemers uit Midden en Oost-Europese landen in goede banen te leiden. Hierbij dienen gemeenten, het Rijk en werkgevers gezamenlijk op te trekken. Dit is de belangrijkste conclusie van de conferentie die vandaag is gehouden met ruim vijftig gemeenten. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) overhandigde na afloop van de conferentie een gezamenlijke agenda met concrete maatregelen aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.

Om overbewoning en de daarmee samenhangende overlast tegen te gaan, pleiten de gemeenten voor het bieden van mogelijkheid aan gemeenten om via de woningwet in kwetsbare wijken niet meer dan twee personen met twee verschillende achternamen op één adres toe te staan. In andere wijken zou dit weer verruimd kunnen worden naar meer personen. Verder roepen de gemeenten het Rijk met klem op om het vrije werknemersverkeer van Bulgaren en Roemenen niet in te laten gaan per 1 januari 2009 maar dit uit te stellen tot 2012.

Ook op het terrein van onderwijs en volksgezondheid willen gemeenten dat er maatregelen komen. Steeds meer scholen geven aan het toenemende aantal inschrijvingen van kinderen uit MOE-landen niet meer aan te kunnen. Ook wordt er geconstateerd dat veel werknemers niet verzekerd zijn, terwijl zij wel een beroep doen op de gezondheidszorg. Om deze problemen te ondervangen is extra geld van het Rijk nodig.

De deelnemers aan de conferentie hebben tevens hun zorg geuit over het thema integratie. Werknemers uit Midden- en Oost Europese landen zijn niet verplicht om een inburgeringscursus te volgen. Participatie van de doelgroep in de Nederlandse maatschappij is echter van wezenlijk belang. Ook omdat er rekening gehouden dient te worden met gezinshereniging en permanente migratie. De gemeenten vragen het kabinet actief mee te denken over de stimulering van inburgering voor MOE-landers.

Al deze punten bij elkaar moeten resulteren in een integrale aanpak waarin zowel gemeenten, het Rijk als werkgevers verantwoordelijkheid dragen.

Voorafgaand aan de conferentie spraken vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties met de verantwoordelijke wethouders van Rotterdam en Den Haag. ABU, CNV, FNV, de arbeidsinspectie en eigenaren van uitzendbureaus speciaal voor Poolse werknemers roepen het Rijk op om de NEN certificering verplicht te maken voor alle uitzendbureaus. Een aantal andere mogelijke maatregelen (voor Rijk en werkgevers zelf) worden verder uitgewerkt: in januari komen de werkgevers gezamenlijk met nieuwe voorstellen.

Rotterdam kondigde vorige maand aan een conferentie te willen organiseren voor gemeenten die net als Rotterdam te maken hebben met een grote toestroom van werknemers uit Midden en Oost-Europese landen (MOE). Problematisch is niet zozeer de komst van MOE-landers, maar de huisvesting- en werksituatie waarin zij terechtkomen. Zij komen vaak in handen van huisjesmelkers en worden uitgebuit. De overbewoning leidt weer tot overlast en verloedering.

Noot voor de redactie/