Groep Colruyt

Halle, 12/12/2007

Colruyt verkoopt in 2010 enkel nog spaarlampen

Colruyt stelt zich tot doel in 2010 enkel nog spaarlampen te verkopen, dit in overeenstemming met het plan ter promotie van energiezuinige verlichting van de distributiefederatie Fedis. Indien onze leveranciers met voldoende zekerheid de beschikbare stocks kunnen bieden, zal Colruyt eind 2009 definitief stoppen met het aankopen van gloeilampen. In tussentijd volgen we een stappenplan om al enkele maatregelen te nemen vóór 2010. De beslissing om voluit te kiezen voor spaarlampen ligt in de lijn van de vele milieu-initiatieven die Colruyt in de loop der jaren reeds nam.

Spaarlampen bij Colruyt: hoe, wat, waar, wanneer?


- Nu: Colruyt breidt het assortiment spaarlampen sowieso nu al fors uit. Onze aankoper volgt met veel aandacht de laatste evoluties op, wat resulteert in een breder assortiment energiezuinige lampen t.o.v. een minder groot aanbod aan gloeilampen.


- maart 2008: De winkelpresentatie wordt aangepast: het assortiment gloeilampen verhuist in de rayon lampen naar een minder opvallende plek onderaan, terwijl spaarlampen in de kijker worden gezet in het midden van de rayon. Deze omschakeling gebeurt stap voor stap. In maart 2008 zullen de eerste Colruyt-winkels deze nieuwe presentatie hebben.


- medio 2008: We starten met sensibilisering rond energiezuinige verlichting. Een eerste stap is dat in de Colruyt-folders medio 2008 geen gloeilampen meer zullen staan. Spaarlampen daarentegen zullen wél regelmatig op folder verschijnen, mét aantrekkelijke Rode Prijzen.


- in de loop van 2008-2009: We voorzien informatie voor de klant via infostukjes in de Colruyt-folder, meeneembare infofiches in de winkel, gerichte themafolders, enz.


- 2010: Colruyt zal enkel nog spaarlampen verkopen in zijn winkels. Eind 2009 wordt de aankoop van gloeilampen dus stopgezet, de aanwezige stock in de winkels wordt wel nog verkocht.

Waarom niet stoppen met gloeilampen in 2008?

Via de huidige timing kunnen onze klanten én producenten geleidelijk omschakelen van gloei- naar spaarlampen. Voor de producenten is er tijd nodig om de omschakeling te kunnen doen. En intussen moeten onze klanten voldoende geïnformeerd worden, zodat ze met kennis van zaken omschakelen. Evolueert de markt sneller dan verwacht, dan zullen we ook sneller volledig omschakelen.

Waarom spaarlampen?

Spaarlampen verbruiken veel minder elektriciteit dan klassieke gloeilampen en gaan langer mee. Enkele voordelen:


- Voor eenzelfde lichtsterkte van 60 W bij een gloeilamp, hebt u een spaarlamp van slechts 12 W nodig. U verbruikt dus 5 x minder energie, en dat is goed nieuws voor uw portemonnee én voor het milieu!


- Terwijl een gloeilamp beschikt over 1000 branduren, kan een spaarlamp wel 6000 à 8000 branduren mee, wat overeenkomt met 6 à 8 jaar normaal gebruik.


- Naast de klassieke spaarlampen zijn er steeds meer fijne en compacte modellen. Er zijn nu ook lampen met een snelstartsysteem, waarbij de lamp niet meer eerst moet opwarmen als u ze aansteekt.

Redenen genoeg dus om spaarlampen in het Colruyt-assortiment te stimuleren!

Voor meer informatie, contacteer Luc Rogge (directeur-generaal) op 02 360 10 40.
Voor beeldmateriaal, klik hier.

Colruyt en energie

Colruyt neemt al decennialang grote en kleine milieumaatregelen die meestal ook economisch interessant zijn. Enkele voorbeelden:


- In de winkels verlichten we van bij de start op een energiezuinige manier met TL-lampen, en alleen waar nodig. Boven de lampen gebruiken we aluminium reflectoren om het licht te weerkaatsen. Bovendien hebben deze reflectoren bewust vele hoekjes en kantjes, voor een nog hoger rendement. Door deze sobere verlichting verbruiken we zo'n 250 à 300 lux, terwijl een klassiek warenhuis tot 800 à 1.000 lux gaat.


- We installeerden zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum Dassenveld in Halle, en op het dak van Colruyt Ninove en Alsemberg: ze dekken een groot deel van de eigen energievoorziening. Waar mogelijk en waar toegestaan, zal voortaan elke Colruyt-winkel uitgerust worden met zonnepanelen.


- Colruyt heeft 2 windmolens in gebruik: ze staan aan de distributiecentra in Halle en Ghislenghien. De windmolen in Ghislenghien zorgt voor een vierde van de energiebehoefte van het distributiecentrum.

Surf naar www.colruyt.be voor nog meer milieu-info!