FNV Bondgenoten

Vakbonden beëindigen procedure tegen ABN AMRO en Barclays bij SER

Vakbonden FNV Bondgenoten, De Unie en BBV hebben besloten om de bij de Geschillencommissie Fusiegedragsregels van de Sociaal Economische Raad (SER) aanhangig gemaakte procedure tegen ABN AMRO en Barclays wegens schending van de Fusiegedragsregels 2000 te beëindigen.

De reden voor de vakbonden om deze procedure destijds te beginnen was voornamelijk gelegen in het feit dat ABN AMRO en Barclays pas na de totstandkoming van het Merger Protocol de vakbonden in kennis hebben gesteld van de voorgenomen fusie tussen ABN AMRO en Barclays. De vakbonden is daarmee de mogelijkheid ontnomen zich een oordeel over de fusie te vormen op een tijdstip dat dit oordeel nog van wezenlijke invloed kon zijn op het al dan niet tot stand komen van de fusie tussen ABN AMRO en Barclays. Aldus hebben ABN AMRO en Barclays naar het oordeel van de vakbonden de kern van de Fusiegedragsregels geschonden.

De vakbonden hebben echter moeten vaststellen dat zij in deze klacht door de Geschillencommissie niet ontvankelijk zijn verklaard. Dit betekent dat de wezenlijke grief van de vakbonden in de procedure niet aan de orde kan komen. De vakbonden achten het daarom niet zinvol de procedure bij de Geschillencommissie voort te zetten.

De reden dat de vakbonden niet ontvankelijk zijn verklaard door de Geschillencommissie heeft te maken met de strikte uitleg door de Geschillencommissie van de in de Fusiegedragsregels opgenomen termijn voor het aanhangig maken van geschillen. De uitleg van de Geschillencommissie leidt ertoe dat de partijen bij een fusie al bij voorbaat - zonder de afloop en de duur van de consultatieprocedure te kennen - verplicht zijn om tegen iedere in het fusieproces geconstateerde inbreuk op de Fusiegedragsregels apart een geschil bij de Geschillencommissie aanhangig te maken. Daarmee wordt het partijen feitelijk onmogelijk gemaakt om na afloop van het fusieproces één geschil aanhangig te maken waarin alle grieven zijn verwoord. De interpretatie van de Geschillencommissie leidt naar het oordeel van de vakbonden tot voor de praktijk onwenselijke en nodeloos gecompliceerde situaties.

Tot slot wijzen de vakbonden er op dat zij de klacht betreffende de gebrekkige consultatie van de vakbonden in het kader van de voorgenomen fusie tussen ABN AMRO en Barclays ook aan de orde gesteld hebben in de thans aanhangige enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam.
---