Socialistische Partij

Marktwerking loodswezen flopt

12-12-2007 * De Nederlandse regering erkent dat de tot nu toe nagestreefde marktwerking in het loodswezen een flop wordt. Volgens minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat staat vast dat marktwerking, waar sinds 1988 opeenvolgende regeringen voor kozen, op dit moment geen geschikt middel meer lijkt om tot het doel, een goed, veilig en betaalbaar loodswezen, te komen. Een oproep van SP-senator Kees Slager om de Wet Markttoezicht Registerloodsen nu dan ook maar van tafel te halen, gaat minister Eurlings echter nog te ver. Hij wil pas in 2009 knopen doorhakken.

De maidenspeech van Kees Slager over het belang van een veilige beloodsing van druk bevaren rivieren en riviermondingen als Rijn, Schelde en Eems, maakte grote indruk op de collega-senatoren. Feilloos gaf de aan de Scheldeoever wonende Zeeuw aan hoe dom het, in ieder geval achteraf, lijkt om een zo specifieke sector te willen overleveren aan met elkaar concurrerende loodsen. Dat is vragen om problemen, legde Slager uit aan de hand van een heleboel concrete voorbeelden over hoe gemakkelijk schepen in varende bommen op onze rivieren veranderen als ze niet goed geloodst worden. De veiligheid van scheepsbemanningen en aanwonenden is voortdurend in het geding. Precies daarom, aldus Slager, was het al in 1988 een onverstandige beslissing van de toenmalige regering om het loodswezen te privatiseren als voorbereiding op de invoering van concurrentie tussen de loodsen, met als doel lagere kosten voor de van en naar Nederland varende schepen. Slager stelde vast hoe lang er 'in de mist gevaren is' door opeenvolgende regeringen en dat nu het geschipper afgelopen moet zijn. 'Sectoren die zoveel van doen hebben met de veiligheid van zoveel mensen komen principieel niet in aanmerking voor privatisering en concurrentie', aldus Slager, die veel instemming kreeg voor zijn beeldende betoog.

Hij was een van de medeondertekenaars van een motie die de minister vraagt om uiterlijk 2009 alle opties over de toekomst van het loodswezen op een rij te hebben, zodat er dan in ieder geval wel knopen kunnen worden doorgehakt.

Komende week stemt de Eerste Kamer over wet en motie. De SP zal in ieder geval tegen de wet Markttoezicht Registerloodsen stemmen, omdat die in feite nog steeds uitgaat van de opvatting dat er te zijner tijd marktwerking in het loodswezen moet komen. 'Daar gelooft niemand meer in, dus waarom gaan we dan nog wel zo'n wet in stemming brengen? Dat is doormodderen in plaats van echt de koers verleggen', aldus senator Slager.