Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Verkiezing 'Nieuwsfoto van het Jaar 2007' opnieuw in Heerlen

Op woensdag 12 december wordt in het Glaspaleis te Heerlen het startsein gegeven voor de verkiezing van de Nieuwsfoto van het Jaar 2007. Jongeren uit Parkstad Limburg en omgeving kunnen tot 13 januari 2008 hun stem uitbrengen op 125 tentoongestelde nieuwsfoto's van het afgelopen jaar. De foto's worden tentoongesteld op niveau +1, +2 en +3 van het Glaspaleis en zijn gratis te bezichtigen. Nieuwsfoto van het Jaar is de enige nieuwsfotoverkiezing die bepaald wordt door jongeren. Initiatiefnemers van deze verkiezing zijn Kidsweek, Villa Zebra en het ANP. De prijs heeft de plaats ingenomen van de kinderjury van World Press Photo, nadat deze vijf jaar geleden werd stopgezet.

Vanaf de officiële start in Rotterdam op 12 december a.s. zal op acht verschillende locaties in Nederland (waaronder het Glaspaleis in Heerlen) een tentoonstelling te zien zijn van een selectie indrukwekkende, verrassende én bijzondere nieuwsfoto's van 2007. Uit 1000 nieuwsfoto's van het afgelopen jaar is een selectie van 125 beelden tot stand gekomen, uitgekozen door de lezersraad van de jongerenkrant Kidsweek. De geselecteerde foto's worden tentoongesteld met bijschrift, zodat de koppeling met de actualiteit direct duidelijk is. Er zijn 5 categorieën waarin een foto genomineerd kan worden: 'Binnenland', 'Buitenland', 'Sport', 'Entertainment' en 'Opvallend'. Jonge bezoekers van de tentoonstelling kunnen aan de hand van een stemformulier hun voorkeur aangeven. Op woensdag 23 januari zullen de winnende fotografen bekend worden gemaakt. Zij krijgen een award voor 'Nieuwsfoto van het Jaar 2007', uit handen van Burgemeester Opstelten van Rotterdam.

In samenwerking met het ANP en Villa Zebra is vier jaar geleden de verkiezing Nieuwsfoto van het Jaar ontstaan. De verkiezing van nieuwsbeelden ligt in het verlengde van Kidsweek, de krant die zich in woord en beeld specifiek op jongeren richt. Uitgever en oprichter Kidsweek, Roland Pelle: 'Jongeren zijn absoluut geïnteresseerd in nieuws. Dat blijkt uit het grote succes van Kidsweek. Het feit dat jongeren sterk visueel zijn ingesteld en andere criteria hanteren in hun beoordeling, zorgt voor verrassende uitkomsten en commentaren.' Dankzij de samenwerking met Villa Zebra is er vanaf de eerste verkiezing een netwerk van meewerkende musea ontstaan. Villa Zebra is de gastheer voor de officiële prijsuitreiking in Rotterdam en de bijbehorende organisatie.

Openingstijden Glaspaleis Heerlen: ma-za 9-23 u, zo- en feestdagen 11-17 u Glaspaleis, venster op cultuur - Bongerd 18 - 6411 JM Heerlen - T. 045 5772200

www.glaspaleis.nl
www.kidsweek.nl/nieuwsfoto

/////////
informatie voor de pers:
Janneke Schmeitz / Charlotte Berkhout
j.schmeitz@heerlen.nl / c.berkhout@heerlen.nl
Tel. 045-5772203

Bijlage: foto van Gorilla, door een van de winnaars van Nieuwsfoto van het Jaar 2006: Robert Vos, foto: ANP
-----------------------
Bezoekadres:
Bongerd 18, Heerlen tel. + 31 (0) 45 577 22 00
Postbus 1 fax + 31 (0) 45 577 22 96
6400 AA Heerlen www. Glaspaleis.nl


---- --