Ingezonden persbericht


http://w3.tue.nl/nl/diensten/cec/pers_en_media/persberichten/2007/6_12_2007_rampzalige_productfouten_te_voorkomen/

PERSBERICHT

Duopromotie van twee ervaren HTS-ingenieurs aan TU Eindhoven

Maar liefst 30% van fouten in complexe technische producten is op een relatief eenvoudige manier te voorkomen. Complexe technische producten worden vaak ontwikkeld door teams die over de hele wereld verspreid zijn. De oorzaak van veel fouten is terug te voeren tot een gebrekkige samenwerking tussen de teams van productontwikkelaars. Ing. Jef Jacobs en ing. Jan van Moll doen in hun gezamenlijke proefschrift 'Effects of Virtual Product Development on Product Quality and their Influencing Factors' nuttige aanbevelingen om in de toekomst deze fouten te voorkomen. Zij verdedigen hun duo-dissertatie woensdag 12 december aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Grote schade

Gebrekkige kwaliteit van de producten van de high tech industrie kan de bedrijven grote schade toebrengen. De precieze omvang hiervan is nagenoeg onbekend, omdat geen enkel bedrijf hiermee naar buiten treedt. Het is Jef Jacobs (1950) en Jan van Moll (1970) toch gelukt om dit van zeer dichtbij te onderzoeken. In de casestudies die zij voor hun gezamenlijk onderzoek verrichtten, bleken veel van de 18 onderzochte bedrijven te kampen met ernstige productfouten. Ondanks een grondige planning en strakke procedures bleken veel nieuwe producten helemaal niet aan de kwaliteitsnormen te voldoen. De oorzaak was een groot aantal op het eerste gezicht onverklaarbare fouten, waarvan sommige erg hardnekkig. Voor de betrokken bedrijven kan deze schade in de vele miljoenen lopen, zeker als producten uit de markt teruggeroepen moeten worden.

Cultuurverschillen

Jacobs en van Moll richtten de aandacht op het functioneren van virtuele teams van productontwikkelaars. De nieuwste mobieltjes, kopieerapparaten of medische systemen worden allang niet meer in één fabriekshal ontworpen en gemaakt, maar door teams verspreid over de hele wereld ('virtuele teams'). En dit brengt soms onoverkomelijke problemen met zich mee. Cultuurverschillen, taalproblemen en een wij/zij gevoel kunnen voor een gebrek aan onderling vertrouwen zorgen.

Vermijdbare fouten

60% van de productfouten die de Eindhovense onderzoekers analyseerden bleken door het gebrekkig functioneren van virtuele teams te komen. Zij ontdekten daarnaast dat maar liefst de helft van deze 'virtuele' productfouten voorkomen kan worden. Uit ruim 200 elementen die van invloed zijn op de productkwaliteit clusterden zij uiteindelijk 16 factoren die het maken van fouten in producten beïnvloeden en 17 factoren die van invloed zijn op het kunnen detecteren van fouten. Gewapend met deze kennis geven Jacobs en Van Moll suggesties voor virtuele teams om vermijdbare fouten in de toekomst te voorkomen. Een aantal bedrijven heeft inmiddels interesse getoond.

Generatieverschil

Deze duopromotie van de ing's Jef Jacobs en Jan van Moll kent een aantal bijzondere kenmerken. Ten eerste het generatieverschil: Jef is 57 en Jan 37 jaar. Beide onderzoekers hebben het promotie-onderzoek uitgevoerd in hun vrije tijd, naast een fulltime baan. Beide HTS-ingenieurs hebben gezamenlijk meer dan veertig jaar ervaring in de industrie. Dit was cruciaal voor het uitvoeren van dit zeer vertrouwelijke onderzoek, doordat zij gebruik konden maken van hun bestaande en uitgebreide netwerk.