Ingezonden persbericht


Persbericht

10 december 2007

Prakkezaal voor Drents Museum

Het Drents Museum in Assen gaat de zaal waar de nieuwe geschiedenispresentatie 'Een ander land dan nu, Drenthe tussen 1870-1970' te zien zal zijn, vernoemen naar Prof. Dr. H.J. Prakke. Prakke heeft tijdens zijn leven een grote bijdrage geleverd aan de Drentse (volks-) cultuur in het algemeen en aan het Drents Museum in het bijzonder. Op woensdag 12 december a.s. zal de zaal officieel in gebruik worden genomen door Michel van Maarseveen, directeur van het Drents Museum. Vanaf 13 december 2007 is de presentatie 'Een ander land dan nu, Drenthe tussen 1870- 1970' te zien voor het publiek.

Al op jonge leeftijd was Prof. Dr. H.J. Prakke nauw betrokken bij het Provinciaal Museum voor Oudheden en Geschiedkundige Voorwerpen, zoals het museum toentertijd heette. In 1928 nam hij zitting in de redactiecommissie van de Nieuwe Drentsche Volks Almanak, het sinds 1885 verschijnende huisorgaan van het Drents Museum. Hij gaf dit huisorgaan nieuw elan. Aan het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw trad hij toe tot de Commissie van Bestuur van het Drents Museum. In het voorjaar van 1945 werd hij na het overlijden van de toenmalige voorzitter, gedeputeerde K.C. Brok, interim voorzitter en vervolgens van 1946 tot 1954 voorzitter.
De aangrijpende 'Westerbork Film' en het trieste treinbord 'Westerbork- Auschwitz', zijn een gevolg van het initiatief van H.J. Prakke en museumarcheoloog Van Giffen om al in april 1945 'getuigenissen van de voorbije oorlog' bijeen te brengen en zo voor het nageslacht te bewaren.
Nadat het Provinciaal Museum, zoals het Drents Museum vanaf 1954 heette, een dienst werd van de provincie Drenthe, werd Dr. H.J. Prakke benoemd in de nieuwe Commissie van Advies van het museum. Ook behoorde hij tot één van de initiatiefnemers van de oprichting van de Stichting Vrienden van het Drents Museum in 1954. Tot op de dag van vandaag ondersteunen deze Vrienden het museum bij zijn aankopen. Bij zo'n indrukwekkende staat van dienst als die van Prof. Dr. H.J. Prakke behoort een 'dank u wel'.

De Prakkezaal wordt gewijd aan de geschiedenis van Drenthe, dat H.J. Prakke zo dierbaar was. Vanaf 13 december a.s. zal de eerste nieuwe historische presentatie Een ander land dan nu, Drenthe tussen 1870-1970 voor het publiek worden opengesteld. In deze presentatie wordt door middel van een mix aan presentatietechnieken en historische voorwerpen getoond hoe de provincie zich van een in zich zelf gekeerde dun bevolkte agrarische provincie, in honderd jaar ontwikkelde tot een vooruitstrevend gewest. Ook wordt er een overzicht gegeven van het toen gebruikte munt- en papiergeld. Met foto's en historische filmbeelden wordt de bezoeker een beeld geschetst hoe het er toen 'echt' uitzag.

//////////////////