Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 12 december 2007
Schetsontwerp voor uitbreiding De Vleugels naar raad

Het college is positief over het schetsontwerp voor nieuwe zorgappartementen en een wijkknooppunt naast verzorgingshuis De Vleugels in De Hoef. Het ontwerp is afgelopen maanden ontwikkeld na raadpleging van omwonenden van het verzorgingshuis en bewoners van de wijk. De Gemeenteraad wordt nu gevraagd de uitbreiding van verzorgingshuis De Vleugels mogelijk te maken.

Verzorgingshuis De Vleugels moet dringend op zeer korte termijn moderniseren. De zorgkamers waarin wordt gewoond en geslapen zijn volgens huidige maatstaven veel te klein. Tijdens een renovatie zullen twee zorgkamers tot één zorgappartement worden samengevoegd. Hierdoor vermindert de capaciteit van De Vleugels van 100 naar 68 plaatsen. Echter, Woonzorgspectrum Westerhout kan De Vleugels met slechts 68 plaatsen niet rendabel exploiteren. Daarom is een schetsontwerp gemaakt voor nieuwe zorgappartementen, die naast het bestaande verzorgingshuis kunnen worden gebouwd. Hierdoor kan een waardevolle voorziening voor de wijk worden behouden.

Bovendien zal in de nieuwbouw een gedeelte van het wijkknooppunt worden ondergebracht. Het andere gedeelte komt in het huidige complex van De Vleugels. Het wijkknooppunt biedt de mogelijkheid om ondersteunende diensten dichter bij de bewoners van de wijk te brengen, waardoor zij in staat zijn langer zelfstandig te blijven wonen. In het wijkknooppunt kunnen bewoners van de wijk elkaar ook ontmoeten, bijvoorbeeld tijdens activiteiten of door gebruik te maken van het restaurant in De Vleugels.

Met de plannen heeft Woonzorgspectrum Westerhout, waaronder De Vleugels valt, de wens voor een groter bouwvolume laten varen. Het resulteert in een ontwerp dat voorziet in 39 zorgappartementen, een wijkknooppunt op de begane grond langs de Schelfhoutlaan, parkeerplekken voor de deur en een ondergrondse parkeergarage. Van boven lijkt het gebouw een scherpe haak te vormen. De punt wijst naar de hoek Schelfhoutlaan/ Jongkindlaan. Dit deel bestaat uit 2 bouwlagen en een derde laag die meer naar achteren is gelegen. Achter de haak, aan de binnenzijde, is een hoger gebouw gedacht van 5 bouwlagen. De terugkeer van groen rondom de nieuwbouw in een openbaar toegankelijk gebied neemt in het ontwerp een prominente plek in.

Met de voorbereidingen voor een wijkknooppunt bij de Vleugels voert het college eerdere raadsbesluiten uit. Een bewonersenquête uit mei 2007 heeft de behoeften van wijkbewoners in beeld gebracht. Ruim 70% vindt de komst van een wijkknooppunt (zeer) belangrijk. Diverse instellingen hebben interesse getoond om vanuit het wijkknooppunt diensten te leveren aan wijkbewoners, zoals de GGZ, TAPS mantelzorgondersteuning, Humanitas, EVEAN Thuiszorg, het bloedprikpunt en de restaurantfunctie van zorgspectrum Westerhout. Ook kan tegemoet worden gekomen aan de gebleken behoefte aan een ontmoetingsruimte of soos en een informatiepunt over het zorgaanbod in de wijk.

Het College vindt gedane suggesties om het wijkknooppunt in winkelcentrum De Hoef te vestigen, niet realistisch. Diverse aanbieders van relevante diensten, zoals het bloedprikpunt, zijn al aanwezig bij De Vleugels. Bovendien kan Woonzorgspectrum Westerhout bij de Vleugels andere belangrijke voorzieningen in het wijkknooppunt opnemen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld het restaurant van De Vleugels dat kan uitgroeien tot een wijkvoorziening. Het wijkknooppunt als plaats van ontmoeting laat zich ook gemakkelijk combineren met dit restaurant. Een wijkknooppunt moet maximaal bereikbaar zijn voor mensen die minder goed ter been zijn. Bij De Vleugels kan het wijkknooppunt op de begane grond komen. Bij het winkelcentrum De Hoef is alleen zeer beperkt plek boven de in het masterplan geplande locatie van de apotheek. Bovendien is het wijkknooppunt bij De Vleugels vlakbij voor de kwetsbare ouderen in het verzorgingshuis, die van allerlei zorg uit het wijkknooppunt afhankelijk zijn.

Wethouder Wim van Veen van Zorg stelt: "De plannen van Woonzorgspectrum Westerhout passen goed in beleid van de gemeente. In elke wijk dienen voorzieningen te zijn die bewoners ondersteunen bij hun zelfstandig wonen. En als dat niet meer mogelijk is dan dienen mensen in eigen buurt in een zorgcentrum te vinden wat ze nodig hebben."

Het College van B&W stelt de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer nu voor het gemaakte schetsontwerp als ruimtelijk kader voor de verdere planvorming vast te stellen. Hiermee wordt afgeweken van de tien jaar oude ruimtelijke kaders voor dit terrein bij De Vleugels.

---