VSNU

Persbericht:

'Wegen voor talent' biedt impulsen voor studiesucces

11 december 2007

De Nederlandse universiteiten verwelkomen het advies van de commissie 'Ruim baan voor talent'. Het rapport sluit nauw aan op de agenda van de universiteiten om het studiesucces in de bachelorfase te verbeteren. Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU (De Vereniging van Universiteiten): 'De commissie pleit voor maatwerk en dat geeft ons de ruimte om studenten beter te bedienen.'

Selectie in de bachelorfase
De Nederlandse universiteiten investeren extra in verbetering van studiesucces in de bachelorfase. Het eerste jaar van een bacheloropleiding heeft een verwijzende functie. Universiteiten vinden het daarom belangrijk stevig in te zetten op het proces van studiekeuze en 'matching' of 'selectie ná de poort'. De adviezen die de commissie op dit terrein aanreikt, zijn zeer welkom.

De commissie beveelt aan de mogelijkheid te bieden om loting bij numerus fixus te vervangen door selectie aan de poort. Of universiteiten hier massaal gebruik van zullen maken, valt te betwijfelen. Selectieprocedures zijn arbeidsintensief en het resultaat is niet altijd betrouwbaar. Door de selectiviteit en de kwaliteit van het Nederlandse voortgezet onderwijs is selectie aan de poort voor reguliere bacheloropleidingen bovendien niet noodzakelijk. Voor University Colleges en opleidingen met een specifiek profiel verwelkomt de VSNU de mogelijkheid te selecteren aan de poort.

Selectie in de masterfase
De universiteiten wachten met interesse de uitkomsten van de experimenten met selectie in de masterfase af. Universiteiten stimuleren in toenemende mate differentiatie in de masterfase. Zij hebben in deze fase beter zicht op de motivatie en behaalde academische resultaten van studenten. De commissie wil experimenten met selectie in de masterfase door laten gaan.

Honoursprogramma's
De Nederlandse universiteiten hechten veel waarde aan de ontwikkeling van honoursprogramma's voor talentvolle studenten. De meeste van deze programma's worden positief beoordeeld door de commissie. De universiteiten omarmen de aanbeveling van de commissie om honoursprogramma's nog verder te ontwikkelen.