Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 12 december 2007

TLN eist eenmalige opheffing weekendrijverbod in Europa

Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat Europese Commissie en de minister van Verkeer en Waterstaat zich hard maken voor opheffing van het weekendrijverbod in Europa. Hiermee kunnen de vrachtauto's die stil hebben gestaan in Italië door de wegblokkades wel terugkeren naar Nederland, waardoor veel onnodige economische en sociale schade voor transporteurs en chauffeurs voorkomen kan worden. Chauffeurs kunnen dan in het weekend toch nog bij de familie zijn en voor transporteurs staat het wagenpark voor maandag weer gereed.

TLN doet een beroep op de minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings, om contact op te nemen met zijn collega's in Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk om het weekend rijverbod eenmalig op te heffen. Hiernaast heeft TLN bij de Europese Commissie aangedrongen met de ministers van transport in de betrokken landen contact op te nemen om deze eenmalige opheffing te maken. TLN maakt zich geen zorgen over misbruik van deze opheffing, omdat dit makkelijk te handhaven is met de tachograaf registratie en voertuigdocumenten.

Sinds maandag blokkeren Italiaanse vervoerders alle inkomende en uitgaande wegen in Italië. Dit is in strijd zijn met Europese regelgeving. Bovendien waarschuwt TLN haar leden voor vandalisme. Helaas zijn enkele vrachtauto's doelwit geworden van vandalisme omdat de voertuigen zich wilden onttrekken aan de staking: banden zijn lek gestoken, verlichting is kapot gegooid, zeilen opengesneden etc. De politie lijkt eindelijk in te gaan grijpen op sommige locaties en voertuigen worden van de weg worden gehaald. Maar de chauffeurs blijven staan en verhinderen dat buitenlandse vrachtauto's kunnen wegrijden.

TLN ontvangt steeds meer berichten van haar leden dat de hele weekomzet als sneeuw voor de zon verdwijnt. De schade voor de sector schat TLN op ruim 200.000 euro per dag. Bovendien moeten chauffeurs nu al vier dagen in hun cabine bivakkeren zonder enige voorziening. Als hier ook nog twee dagen stilstaan overheen komen vanwege het weekendverbod is de schade en hinder voor transporteur en chauffeur niet meer te overzien.


---

Bel voor meer