Socialistische Partij

Roemer: Zuiderzeelijn moet er toch komen

12-12-2007 * De SP zal donderdag een motie indienen om alsnog over te gaan tot aanleg van de snelle en betaalbare intercity van de Randstad naar het Noorden. Noorderlingen, bestuurders en werkgeversorganisaties pleiten hier al lange tijd voor en zij hebben toezeggingen gekregen van verschillende opeenvolgende kabinetten.

"De Zuiderzeelijn is een unieke mogelijkheid om het Noorden een echte duurzame impuls te geven. Wij willen dat de foute inschatting van dit Kabinet wordt gecorrigeerd en dat het Noorden krijgt waar het recht op heeft," aldus SP-Kamerlid Emile Roemer.

Ondanks de vele toezeggingen besloot het kabinet afgelopen week dat de Zuiderzeelijn er niet zou komen. De SP was het volkomen eens met het schrappen van de pretentieuze magneetzweeftrein door de vorige regering. Maar nu blijft het Noorden helemaal verstoten van een goede verbinding. Volgens de SP is bij de berekeningen over de haalbaarheid van de Zuiderzeelijn teveel gekeken naar het inperken van de kosten. Ook is te weinig aandacht besteed aan het vergroten van de sociale en economische voordelen van een hoogwaardige en snelle treinverbinding naar het Noorden. Roemer: "Het kabinet komt nu met een compensatiepakket vol lapmiddelen. Er gaat een hoop geld naar het Noorden, maar zonder spoorverbinding zal die investering uiteindelijk veel minder opleveren. Het Noorden moet uit zijn economische isolement worden gehaald, de Zuiderzeelijn is daarbij van essentieel belang."