European Union



Brussel, 12 december 2007

Cohesiebeleid moet Lissabonstrategie tussen 2007 en 2013 belangrijke impuls geven

De hervorming van het cohesiebeleid begint tastbare resultaten af te werpen en bevestigt opnieuw zijn rol als een van de belangrijkste communautaire beleidsonderdelen voor de verwezenlijking van de Lissabonstrategie in de periode 2007-2013. Dat is de kernboodschap van de vandaag door de Commissie gepubliceerde mededeling "Uitvoering van de Lissabonstrategie voor groei- en werkgelegenheid door de lidstaten en de regio's in het kader van het cohesiebeleid, 2007- 2013". Zij bevat een overzicht van de nationale strategieën en programma's die de 27 lidstaten hebben opgesteld. Uit de mededeling blijkt dat het overgrote deel van de begroting voor het cohesiebeleid van in totaal 347 miljard euro zal worden geïnvesteerd in belangrijke Lissabongerelateerde prioriteiten als de kenniseconomie, onderzoek, ontwikkeling en innovatie, menselijk kapitaal en bedrijfsontwikkeling. De mededeling van vandaag maakt deel uit van het pakket met de belangrijkste communautaire acties voor de uitvoering van de Lissabonstrategie in de periode 2008-2011 en een beoordeling van de geboekte vooruitgang bij de verwezenlijking van de Lissabondoelstellingen in de jaren 2005-2007.

"Uit deze analyse blijkt dat het Europese cohesiebeleid het belangrijkste middel is om de Lissabonagenda voor groei en werkgelegenheid te verwezenlijken", aldus Danuta Hübner, commissaris voor regionaal beleid, in een toelichting op de mededeling. "Met de nieuwe generatie programma's zullen de investeringen in nieuwe technologieën worden opgevoerd en de vaardigheden worden verbeterd, waardoor de regio's in staat worden gesteld goederen en diensten van hoge kwaliteit te produceren die kunnen concurreren op de wereldmarkt. Dat is precies het doel van de Lissabonstrategie, en met de via het cohesiebeleid gesteunde nieuwe investeringen zal dit werkelijkheid worden."

In de minder ontwikkelde gebieden die onder de convergentiedoelstelling vallen, zijn de lidstaten en de regio's voornemens 65 % van de beschikbare middelen in deze hoofdprioriteiten van de Lissabonstrategie te investeren. Tegelijk zal in deze lidstaten en regio's ook verder in de nodige basisinfrastructuur geïnvesteerd worden.

De andere regio's, die steun krijgen uit hoofde van de doelstelling "Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid", hebben zich ertoe verbonden 82 % van de beschikbare middelen te investeren in Lissabongerelateerde prioriteiten.

De resultaten van deze heroriëntatie zijn het best zichtbaar op het gebied van innovatie, een van de prioritaire acties van de Lissabonstrategie voor de jaren 2008-2011. De investeringen in innovatie zullen in de periode 2007-2013 verdrievoudigen ten opzichte van 2000-2006 en 85 miljard euro bedragen. In de nieuwe lidstaten zal het aandeel van O&O en innovatie vier keer zo hoog zijn als voorheen.

Het effect van deze investeringen zal nog worden versterkt door nieuwe elementen die met de hervorming van het cohesiebeleid zijn geïntroduceerd:

* verslagleggingsmechanismen om de coherentie tussen de cohesiebeleidsprogramma's en de nationale hervormingsprogramma's te waarborgen;

* grotere decentralisatie van de verantwoordelijkheden voor een betere omzetting van het Lissabonproces in de praktijk;
* een geïntegreerde benadering van ontwikkeling die zorgt voor een sectoroverschrijdende aanpak met het accent op groei en werkgelegenheid.

"De toezeggingen van de lidstaten en de regio's zijn uiterst bemoedigend", zo voegde commissaris Hübner eraan toe. "Nu zal de Commissie nauw met de lidstaten en de regio's samenwerken en resultaten proberen te bereiken die beantwoorden aan de hooggespannen verwachtingen van onze burgers."

Toelichting voor redacteurs

Elke lidstaat beschikt over een nationaal strategisch referentiekader met prioriteiten. Deze worden geïmplementeerd in meer dan 400 gedetailleerde operationele programma's op nationaal en regionaal niveau.
Meer informatie over het regionaal beleid op:

http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm