Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

P E R S B E R I C H T

12 december 2007

Nieuwe voorwaarden bieden nóg meer duidelijkheid

De RECRON-voorwaarden voor vaste plaatsen zijn per 1 januari 2008 vernieuwd. De ANWB en de Consumentenbond maken zich sterk voor de rechten van bezitters van een vaste standplaats en RECRON behartigt de belangen van de recreatieondernemers. Samen hebben zij vernieuwde voorwaarden opgesteld die ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met belangen van beide partijen. Dit is van belang omdat de Nederlandse wet geen huurbescherming biedt voor recreanten.

De Recron-voorwaarden bieden recreanten op Recron en/óf ANWB erkende campings veel voordelen, zoals:


* Het recht op automatische verlenging van het jaarcontract. De ondernemer kan alleen om een aantal vast omschreven redenen opzeggen.
* Aanmerkelijke prijsverhogingen moeten minimaal 2 jaar van tevoren worden aangekondigd.
* In geval van opzegging of verplaatsing als gevolg van een herstructurering van het terrein zijn de rechten en plichten duidelijk beschreven.
* In geval van een conflict kan een beroep worden gedaan op een eenvoudige, goedkope en onafhankelijke geschillenregeling.

Enkele verbeteringen die de voorwaarden in 2008 nog duidelijker maken, zijn onder andere:


* Er is geen sprake van bedrijfsbeëindiging (dit is een opzeggingsgrond voor de ondernemer) als het bedrijf wordt verkocht en wordt voortgezet als campingbedrijf.
* De rechten en plichten van erven en recreatieondernemers zijn bij overlijden van de recreant vastgelegd.
* Wanneer de recreant zijn kampeermiddel verkoopt en de standplaats voor 1 juli heeft ontruimd hij recht heeft op restitutie van het resterende jaargeld, onder bepaalde voorwaarden.

Met deze algemene voorwaarden hebben recreanten die grote investeringen doen bij het huren van recreatiegrond voor vaste standplaatsen vooraf duidelijkheid over zaken als beëindiging van de huurovereenkomst, prijsverhogingen, veiligheid en klachten.

Meer informatie?
De RECRON-voorwaarden zijn te downloaden via www.recron.nl via het menu RECRON in actie/recreanten/RECRON voorwaarden of via www.anwb.nl/published/anwbcms/content/rechtshulp/overnachten/recron-voorwaarden.nl.html

De ANWB behartigt de belangen van haar bijna 4 miljoen leden in het voorwaardenoverleg met brancheorganisaties.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een optimaal ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt circa 1.800 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.
---

Noot voor de redactie (