Socialistische Partij

Stop verplichte liberalisering en privatisering in ontwikkelingslanden

12-12-2007 * De SP wil dat minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking de Wereldbank aanspreekt op diens privatiserings- en liberaliseringsdrang in ontwikkelingslanden. Uit onderzoek blijkt dat de bank de landen onder druk blijft zetten om hun markten te liberaliseren en staatsbedrijven te privatiseren, ondanks eerdere beloften dat daar verandering in zou komen.

In 2005 nam de Wereldbank na aanhoudende kritiek de zogenaamde "Good Practice Principles" aan. Deze uitgangspunten hadden als voornaamste doel minder voorwaarden te verbinden aan leningen van de Wereldbank aan ontwikkelingslanden. Maar uit onderzoek van de Brusselse ontwikkelingsorganisatie Eurodad blijkt dat nog steeds 71 procent van de leningen en subsidies van de Wereldbank aan ontwikkelingslanden voorwaarden in zich dragen. Het onderzoek laat ook zien dat het aantal economische voorwaarden, dat wil zeggen liberaliseringen en privatiseringen, bepaald niet is afgenomen.

Ewout IrrgangSP Kamerlid Ewout Irrgang: "Alle mooie woorden ten spijt, gaat de Wereldbank dus gewoon door met dicteren hoe ontwikkelingslanden hun economisch beleid moeten inrichten. Terwijl onderzoek keer op keer uitwijst hoe funest de privatisering van basisvoorzieningen in ontwikkelingslanden is. Neem de door de Wereldbank verplichte privatisering van de elektriciteitsvoorziening in Nicaragua. Daar is de kwaliteit ernstig achteruitgegaan terwijl de mensen de prijzen met honderden procenten zagen stijgen."

Irrgang heeft de minister onder meer gevraagd om er binnen de Wereldbank voor te pleiten de transparantie op het gebied van de voorwaarden bij leningen te vergroten. Dit kan door parlementariƫrs en het maatschappelijk middenveld in ontwikkelingslanden een rol te laten spelen in het nemen van strategische beslissingen over Wereldbankprogramma's, voorafgaand aan de eventuele invoering daarvan. Ook het toegankelijk maken van de lijst met voorwaarden bij leningen, bijvoorbeeld op de website van de Wereldbank, draagt bij aan de oplossing van dit probleem.

Irrgang: "Ik heb de minister ook gevraagd of hij bereid is zijn toezeggingen aan het nieuwe leningenfonds van de Wereldbank afhankelijk te maken van verbeteringen van de Good Practice Principles. Het gaat immers niet alleen om armoede bestrijden, maar ook om armoede voorkomen".