Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Maximaal verschil bouwleges factor 5 " Compleet landelijk onderzoek toont werkelijke verschillen bouwleges "

Wassenaar, 12 december 2007 ­ Door middel van een groot landelijk onderzoek heeft Bouwleges.nl alle bouwleges- tarieven in heel Nederland in kaart gebracht. Hierdoor is nu voor het eerst een complete vergelijking mogelijk van alle leges- verordeningen in Nederland. Uit dit onderzoek komt pas goed naar voren hoe groot de onderlinge verschillen tussen de gemeenten zijn.

Rekenmethodiek
Omdat eerdere onderzoeken naar bouwleges vaak beperkt van omvang waren, is Bouwleges.nl een uitgebreid onderzoek gestart waarbij alle Nederlandse gemeenten zijn getoetst aan een brede range van bouwsommen. Het onderzoek is zodanig opgezet dat er één eindoordeel wordt gegeven voor zowel de lichte, de reguliere als de gefaseerde bouwvergunning. Om tot een eerlijke vergelijking te kunnen komen van alle bouwleges-tarieven in Nederland zijn aan de verschillende bouwsommen en type bouwvergunningen wegingsfactoren toegekend, afhankelijk van de frequentie waarin zij voorkomen.

Top 10 laagste resp. hoogste bouwleges
Doordat alle gemeentelijke verordeningen zijn getoetst met dezelfde bouwsommen en wegingsfactoren kan worden bepaald welke gemeente gemiddeld het hoogste resp. laagste legestarief hanteert over alle bouwaanvragen. In de tabellen zijn de 10 gemeenten weergegeven die het laagste gemiddelde percentage resp. het hoogste gemiddelde percentage over de bouw- som hanteren bij de berekening van de bouwleges. In beide tabellen is als referentie het gemiddelde percentage voor heel Nederland weergegeven. Meer informatie over o.a. de berekeningsmethodiek is te vinden op de website via http://www.bouwleges.nl/resultaten/WerkelijkeVerschillen.aspx.

Top 10 ­ laagste bouwleges Top 10 ­ hoogste bouwleges

Opmerkelijke tarieven en verschillen
Het hoogste tarief wordt berekend in de gemeente Haaren (Noord-Brabant). Deze gemeente berekent een gemiddeld tarief dat 5 keer zo hoog ligt als het gemiddelde tarief dat het stadsdeel Amsterdam-Noord berekent. Opmerkelijk is ook het grote verschil tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Oost. De stadsdelen van Amsterdam hanteren hun eigen legesverorde- ning; ondanks de geringe afstand tussen beide zit er een enorm verschil in de tariefstelling (zie tabellen).

Onderzoeksrapporten
De resultaten van het onderzoek zijn opgenomen in het "Onderzoeksrapport tarieven bouwleges 2007 - Landelijke onder- zoeksresultaten". Hierin wordt dieper ingegaan op de verschillen per type aanvraag, provincieverschillen, de landelijke rang- lijst en uitschieters in de legesverordeningen. Enkele resultaten van het onderzoek zijn ook te vinden op www.bouwleges.nl.

Over Bouwleges.nl
Bouwleges is onderdeel van Calcsoft dat onafhankelijk onderzoek doet naar bouwleges. Calcsoft is softwareontwikkelaar, gespecialiseerd in bouwkosten. Naast de website www.bouwleges.nl is Calcsoft tevens ontwikkelaar van www.bouwkostenkompas.nl, een website voor het raadplegen van en het rekenen met bouwkostenkengetallen, en van www.bouwkostencheck.nl. Deze webtool biedt gemeenten de mogelijkheid om in een kort tijdsbestek de bij een bouwaan- vraag opgegeven bouwkosten te controleren voor de bepaling van de bouwleges.

Meer informatie:
Arno Vonk / Jeroen de Wilde
t: (070) 514 54 20
e: info@bouwleges.nl


---- --