Partij van de Arbeid

Instroom van ouder personeel en WSW-ers moet omhoog

PvdA: Streefcijfers voor personeelsbeleid van overheid

De PvdA wil dat de overheid bij het aannemen van personeel voortaan streefcijfers gaat hanteren voor het aannemen van ouder personeel. Thans is slechts 2% van de instroom van personeel ouder dan 55 jaar en slechts 4 % tussen de 45 en 54 jaar (kerngegevens overheidspersoneel 2006).

PvdA-woordvoerder Pierre Heijnen gaat bij de behandeling van de Trendnota Arbeidszaken Overheid op woensdag 12 december uitgebreid in op de diversiteit onder ambtenaren. Er zijn te weinig niet-westerse allochtonen en vrouwen aan de top, nauwelijks WSW-ers gedetacheerd of in begeleiding en oudere ambtenaren worden nog te veel als een probleem gezien.

De PvdA stelt voor om de taakstellingen met betrekking tot niet-westerse allochtonen en vrouwen concreter in te vullen per onderdeel van de rijksoverheid, nieuwe taakstellingen vast te stellen voor de instroom van ouderen en WSW-ers, bij alle personeelsafdelingen niet-westerse allochtonen aan te stellen en het management af te rekenen op deze taakstellingen/streefcijfers. Dit laatste letterlijk door de introductie van een bonus/malus- element in de variabele beloning.

De krapte op de arbeidsmarkt vormt ook een bedreiging voor de overheid en de collectieve sector. Het langer vasthouden van ouder personeel is prima, maar onvoldoende om de strijd op de arbeidsmarkt met succes te kunnen voeren en daarmee de dienstverlening voor de burgers veilig te stellen. Het positioneren van de overheid en collectieve sector als de ideale werkgever voor ouderen helpt daarbij zeer , aldus PvdA-kamerlid Heijnen.

Het gaat Pierre Heijnen ook om de geloofwaardigheid van de overheid: Je kunt wel een taskforce grijs werkt instellen om werkgevers te stimuleren ouderen aan een baan te helpen, maar dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven. Dat geldt ook bij het aannemen van WSW-ers. Het kabinet wil graag zoveel mogelijk WSW-ers aan het werk buiten de beschutte werkplaatsen. Als een op de zeven mensen bij de overheid werken, betekent dit dat diezelfde overheid plaats moet bieden aan zo n 10.000 tot 15.000 WSW-ers. In Den Haag zijn het er hooguit enkele tientallen en Ook op andere terreinen dient de overheid het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld als het gaat om mobiliteitsplannen om de werknemers uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen .