Ingezonden persbericht


Persbericht

Werving directeur in volle gang, Frans W. Saris directeur ad-interim STW

Prof.dr. F.W. (Frans) Saris is benoemd tot interim-directeur van Technologiestichting STW per 1 januari 2008. De heer Saris was eerder bestuurslid en lid van de bestuursraad van STW. Natuurkundige Saris, tot augustus jl. decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden, is een gedreven wetenschapper met een actieve rol in de valorisatie van wetenschappelijk onderzoek. Maandag 10 december jl. nam hij nog deel aan een paneldiscussie in De Rode Hoed over dit onderwerp.

Saris werkte tot voor kort bij de Universiteit Leiden, waar hij werd geroemd om zijn actieve betrokkenheid bij de wetenschap als potentiële bron van veerkracht voor de samenleving. Bij de Universiteit Leiden heeft Saris zich steeds ingezet voor het waarmaken van die belofte van wetenschap, door te zoeken naar diepgang en kwaliteit, interdisciplinaire samenwerking en valorisatie, en financiële middelen. Onlangs heeft hij een boek gepubliceerd: 'Waartoe wetenschap?' uitgegeven bij Leiden University Press.

Saris neemt de directiefunctie waar totdat STW haar nieuwe directeur benoemt. De procedure daarvoor is in volle gang en zal in de loop van het voorjaar afgerond zijn.

De gaande man
Aanleiding voor dit proces is het vertrek van dr.ir. A.A.J.M. (Anton) Franken MBA (1959), die per 1 januari 2008 begint als lid van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens Frankens directieperiode introduceerde STW onder meer de Valorisation Grant voor het overbruggen van de funding gap tussen onderzoek en succesvolle vermarkting, en de STW-Perspectiefprogramma´s, met thema's die onder¬zoekers en potentiële gebruikers van onderzoeksresultaten als relevant en belangrijk bestempelen.

Technologiestichting STW
Technologiestichting STW financiert technisch-wetenschappelijk toepassingsgericht onderzoek. STW brengt universiteit en bedrijfsleven al voor de start van een onderzoek met elkaar in contact door gebruikerscommissies samen te stellen, die periodiek onder begeleiding van STW overleggen over de stand van zaken en beoogde richting van het onderzoek. Deze intensieve samenwerking leidt tot praktisch toepasbare resultaten, niet zelden met een exploiteerbaar octrooi. Het budget van STW is ongeveer 50 miljoen euro per jaar.

Meer informatie bij prof.dr. P.M.G. Apers, voorzitter STW-bestuur. Telefoon: +31-53 489 3690. Email: p.m.g.apers@utwente.nl

Meer informatie over Frans Saris:
http://leidsewetenschappers.leidenuniv.nl/show.php3?medewerker_id=704