Socialistische Partij

Bommen op het Wad

12-12-2007 * Vandaag heeft SP-Kamerlid Krista van Velzen de kersverse staatssecretaris van Defensie om opheldering gevraagd over de militaire oefeningen op het Wad. In het verleden gebeurde dit veelvuldig zonder vergunningen en dus zonder dat duidelijk was in hoeverre dit dit kwestbare natuurgebied verstoort.


-

Er gaan nu stemmen op om de Waddenzee tot werelderfgoed te bestempelen. Van Velzen: 'Nog meer reden dus om wat kritische kanttekeningen te plaatsen bij de wijze waarop defensie het Wad gebruikt als militaire oefenplaats. Dat was al bijzonder onwenselijk en nu het Wad straks terecht de status van werelderfgoed zou kunnen krijgen is het hoog tijd om het Wad met rust te laten'.

Vliehorst

Vragen van het lid Van Velzen aan de staatssecretaris van defensie over militaire oefeningen op de Wadden


1. Is het juist dat de Koninklijke Luchtmacht van 5 tot en met 7 december boven de Waddenzee en de Vliehors oefende met F-16's en daarbij twintig bommen van 500 pond liet vallen op de Vliehors (Metro 5 december)?


2. Zijn voor de militaire oefeningen op de Vliehors de vereiste vergunning en ontheffing in het kader van de Natuurbeschermingswet respectievelijk de Flora- en faunawet verleend? Zo ja, kunt u deze aan de Kamer zenden? Zo nee, deelt u dan de mening dat deze oefeningen illegaal hebben plaatsgevonden?


3. Heeft het voor deze vergunning en ontheffing noodzakelijke onderzoek naar de gevolgen van de oefeningen op de habitattypen en beschermde diersoorten (de zogenaamde passende beoordeling, verplicht op basis van de Natuurbeschermingswet wanneer de mogelijkheid op significante gevolgen van een activiteit niet zijn uit te sluiten) reeds plaatsgevonden? Zo ja, wat zijn de resultaten van het onderzoek? Zo nee, bent u bereid die alsnog te laten onderzoeken?


4. Bent u bereid de Kamer een overzicht te zenden van alle geldige vergunningen die Defensie heeft voor het laten plaatsvinden van activiteiten in gebieden waar de Natuurbeschermingswet van toepassing is? Zo nee, waarom niet?


5. Zijn aan de toekomstige vermelding op de Unesco werelderfgoedlijst restricties verbonden voor militair gebruik van het waddengebied? Zo ja, welke zijn dat en hoe verhouden die zich tot de restricties uit de PKB Waddenzee en de Natuurbeschermingswet? Zo nee, deelt de mening dat het wenselijk is nadere restricties op te leggen voor het gebruiken van een werelderfgoed als militaire oefenplaats?