Stuurgroep Islam en Burgerschap

SPIOR- slotconferentie: 'Hand in hand tegen huwelijksdwang'

12 december 2007
SPIOR- slotconferentie: 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' Evenement: conferentie over gedwonden uithuwelijking Locatie: Beurs WTC Rotterdam Tijd: 12.00-17.00 uur Toegang: via aanmelding

Op woensdag 12 december aanstaande sluit SPIOR het project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' af met een conferentie. Tijdens deze conferentie zal onder meer de gelijknamige publicatie met resultaten en achtergrond informatie worden gepresenteerd en overhandigd aan minister Vogelaar en wethouder Kriens.

Gedwongen uithuwelijking is helaas nog een realiteit in onze samenleving en heeft ingrijpende gevolgen voor niet alleen de betrokken huwelijkspartners, maar ook hun families en omgeving. SPIOR heeft een preventieve aanpak van dit probleem ontwikkeld gericht op moslimgemeenschappen. Het doel daarvan is gedwongen uithuwelijking tegen te gaan, een bewuste partnerkeuze door jongeren te bevorderen en de communicatie tussen ouders en jongeren over dit thema te verbeteren. In de afgelopen jaren werd daartoe voorlichting gegeven en werd vooral ook de discussie aangegaan met honderden meiden, jongens, moeders en vaders. Imams en islamgeleerden namen op basis van de bronnen van de islam duidelijk stelling tegen gedwongen uithuwelijking.

Op 12 december 2007 wordt het project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' afgerond met een slotconferentie. Op de conferentie zullen de resultaten van dit preventieve project worden gepresenteerd en vertellen diverse deelnemers over hun ervaringen. Daarnaast wordt ingegaan op de curatieve kant als onderdeel van de gemeentelijke aanpak van eergerelateerd geweld. Tevens wordt de publicatie 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' gepresenteerd, met daarin meer achtergrondinfo rmatie over uithuwelijking en het islamitisch perspectief daarop.

De conferentie en publicatie zijn bedoeld voor mensen die geĂŻnteresseerd zijn in en/of in hun beroepspraktijk te maken hebben met de problematiek van gedwongen uithuwelijking, zoals hulpverleners, onderwijzers, beleidsmakers en onderzoekers. Na het bijwonen van de conferentie heeft u meer informatie over de achtergronden van dit fenomeen, over de mogelijkheden van een preventieve aanpak en over wat u kunt doen wanneer u te maken krijgt met gedwongen uithuwelijking.

Programma

12:00 Ontvangst met lunch

12:45 Opening

13:00 Presentatie van de resultaten van het project 'Hand in hand tegen huwelijksdwang' - M.H. Vorthoren, projectleider

13:45 Reflectie op de resultaten in relatie tot de aanpak van eergerelateerd geweld - M. Albrecht, gemeentelijk projectleider eergerelateerd geweld

14:15 Koffiepauze

14:30 Interactief debat met panel en publiek

16:00 Boekpresentatie en reactie - minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en integratie en wethouder Kriens voor Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

16:30 Afsluiting

Na afloop nodigen wij u graag uit om met elkaar door te praten bij een hapje en drankje.

Aanmelding
Deelname aan de conferentie is gratis. U wordt wel vriendelijk verzocht u aan te melden voor 5 december 2007. U kunt zich aanmelden bij projectmedewerker Siham Harcha.
e-mail: s.harcha@spior.nl
telefoon: 010-4666989
fax: 010-4666279