Sterrenwacht Sonnenborgh


Lezing: De jacht op Planeet X

woensdagavond 12 december

Lezing door Govert Schilling

Sterrenkundejournalist Govert Schilling geeft in Sonnenborgh een lezing over de klopjacht naar hemellichamen aan de rand van het zonnestelsel. De lezing verhaalt over de toevallige ontdekking van Uranus, de succesvolle voorspelling van het bestaan van Neptunus, en de speurtocht naar Planeet X, die in 1930 leidde tot de ontdekking van Pluto.

De jacht op onbekende planeten kreeg begin jaren negentig een nieuwe impuls met de vondst van de eerste ijsdwergen in de Kuipergordel. Inmiddels zijn er al ruim duizend ontdekt, waaronder Eris, die zelfs een slag groter is dan Pluto. Die ontdekking leidde vorig jaar tot de degradatie van Pluto tot dwergplaneet, maar ook tot een verrassend nieuwe kijk op de ontstaansperiode van het zonnestelsel.

Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde ruim veertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder 'Evoluerend heelal' en 'Fascinerend zonnestelsel'. In 2002 ontving hij de prestigieuze Eureka-oeuvreprijs voor zijn bijdragen aan de popularisering van wetenschap en techniek. Zijn nieuwste boek, 'De jacht op Planeet X', verscheen dit najaar.

Woensdag 12 december, 20.00 - 21.45 uur (19.30 uur zaal open). Sonnenborgh ? museum & sterrenwacht, Zonnenburg 2, Utrecht. Entree ¤ 6,-.

Aanmelden via Sonnenborgh: 030-2302818 (di t/m vr 13.00 - 17.00)