Ten Cate NV


TenCate neemt bedrijf voor voertuigbescherming over op Amerikaanse markt

11 december 2007

De TenCate Aerospace & Armour Composites-groep heeft een letter of intent ondertekend met als doel de acquisitie van Composix Co. (Newark, Ohio, USA). TenCate heeft exclusieve rechten gekregen tot het uitvoeren van een afrondend due diligence-proces. De definitieve tekening van de overeenkomst voor de aandelenkoop wordt verwacht voor het eind van januari 2008. De overname is afhankelijk van formele overheidsgoedkeuring vanuit de Verenigde Staten.

TenCate Aerospace & Armour Composites opereert in de Amerikaanse markt hoofdzakelijk op het gebied van composietmaterialen voor civiele en militaire luchtvaart en industriële toepassingen en in de antiballistiekmarkt voor persoonlijke, voertuig-, vliegtuig- en vaartuigbescherming.

Hiernaast heeft TenCate, via TenCate Protective Fabrics USA, een groot aandeel in de markt voor vlamwerende beschermende weefsels die gebruikt worden in militaire uniforms.

TenCate is een wereldwijd leidend producent van kwalitatief hoogstaande materialen. De activiteiten zijn geconcentreerd op de gebieden beschermende weefsels, composietmaterialen voor luchtvaart en antiballistiek, geosynthetics en kunstgras. TenCate is geregistreerd op de NYSE Euronext Amsterdam Stock Exchange.

Markt voor bepantsering en antiballistische materialen TenCate is een van de voornaamste bedrijven in Europa op het gebied van persoonlijke bescherming en voertuigbepantsering. Het bedrijf is leverancier van hoogstaande composiet bepantseringproducten voor zowel de militaire als civiele markt. Het Deense bedrijf Roshield is begin 2007 door TenCate overgenomen en versterkt TenCate's positie binnen de Europese voertuigenmarkt aanzienlijk. Naast de Europese markt, richt TenCate Advanced Armour Europe zich op de Aziatische en Zuid-Amerikaanse markt.

TenCate Advanced Composites USA heeft een groeiend marktaandeel in de levering van bepantsering voor persoonlijke, voertuig-, vliegtuig- en vaartuigbescherming aan het Amerikaanse leger en gerelateerde onderaannemers. TenCate wil haar positie in deze markt uitbreiden, in het bijzonder op het gebied van voertuigbepantsering. Grote moderniserings- en uitbreidingsprogramma's zijn gepland voor de toekomst.

Composix Co.
Composix Co. is een leidend bedrijf in de snel groeiende Amerikaanse markt voor bepantsering. Composix produceert geavanceerde bepantseringoplossingen (vezelversterkte composieten en keramiek) voor de bescherming van voertuigen (Mine Resistant Ambush Protected Vehicles - MRAP, gepantserde personenvoertuigen, trucks en tactische voertuigen als HMMWV), vliegtuigen, schepen/vaartuigen en militair personeel.

Het bedrijf heeft een uitstekende reputatie als ontwikkelaar van revolutionaire concepten en als technologisch partner (prototyping en design van productieprocessen). Deels als gevolg hiervan is Composix een belangrijke partner geworden van de Amerikaanse regering en gerelateerde producenten en aannemers.
Composix' huidige jaaromzet ligt rond de $ 100 miljoen. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren sterke groei laten zien. De verwachting is dat deze zich voortzet.

Synergie met TenCate
De overname van Composix is een belangrijke stap in de implementatie van de strategie om verder te groeien in wereldwijd de grootste markt voor bepantsering. De toevoeging van Composix aan TenCate Advanced Composites USA zou een significante versnelling in deze groei betekenen en TenCate een grote marktpositie in de Verenigde Staten geven in de snel groeiende markt voor bepantsering voor militaire voertuigen.
De combinatie van kennis, inkoopkracht en marktpositie van de twee bedrijven zal een grote kans opleveren voor het bereiken van sterke synergie-effecten.

De overname past in TenCate's strategische businessmodel en creëert een leidende positie in de markt voor antiballistische lichtgewicht composietmaterialen.
Door deze acquisitie krijgt TenCate de kans deze snel groeiende markt beter te bedienen. Deze belangrijke strategische stap vergroot het belang van composieten in TenCate's portfolio.

Overige informatie en afronding van de transactie Deze acquisitie zal gefinancierd worden uit TenCate's huidige kredietfaciliteiten. De transactie wordt naar verwachting voor eind januari 2008 afgerond. Er worden geen verdere financiële details bekend gemaakt over Composix of over de acquisitie. TenCate wordt bij deze transactie gerepresenteerd door ABN o AMRO bank. Wachovia Securities treedt op als financieel adviseur van Composix Co.