Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 296

datum: 12 december 2007

Vathorsters de wijk uit via Vrouwenpolder, Eindweg voorlopig niet dicht

De Eindweg in Hooglanderveen wordt voorlopig niet afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en er komt een extra ontsluitingweg voor bewoners van Vathorst via de Vrouwenpolder. Dit besluit heeft het college van b en w dinsdag 11 december genomen naar aanleiding van de hoorzitting van 3 december jl. en diverse overleggen daarna met de Belangenvereniging Hooglanderveen, Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en bewoners van Vathorst. De Eindweg blijft wel dicht voor vrachtverkeer. De route via de Vrouwenpolder kan naar verwachting, afhankelijk van de weersomstandigheden, vanaf maandag 17 december gebruikt worden.

De Belangenvereniging Hooglanderveen stelde wel een aantal voorwaarden nu de Eindweg open blijft. In de tweede week van januari zullen op 2 dagen verkeerstellingen op de Eindweg worden gehouden om het verkeersbeeld vast te leggen. Mocht het aantal verkeersbewegingen te groot blijven, dan zal de Eindweg alsnog in januari worden afgesloten. Daarnaast worden de bermen gerepareerd en worden er zwaardere betonblokken geplaatst om vrachtverkeer te weren.

Extra ontsluiting
De Eindweg zou eigenlijk op 1 december afgesloten worden, maar door het grote aantal bezwaren dat werd ingediend heeft het college van b en w besloten de afsluiting uit te stellen. Het college wilde eerst de hoorzitting van 3 december afwachten. Tijdens die hoorzitting werd het idee geopperd om een extra ontsluiting voor Vathorst te realiseren via de Vrouwenpolder. Dit voorstel is op 5 december besproken met de Belangenvereniging Hooglanderveen, de voorzitter van de bewonersvereniging van De Balluster, twee bewoners van de Vrouwenpolder en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst. Het voorstel blijkt een haalbare oplossing te zijn. Door het vervroegd aanleggen van een tijdelijke bouwweg door De Bron, tussen de Vrouwenpolder en de Valutaboulevard, kan verkeer afkomstig van onder meer De Laak en De Velden Vathorst uit rijden. Daarmee wordt niet alleen de randboulevard ontlast, maar ook de Eindweg. De nieuwe ontsluiting is niet toegankelijk voor bouwverkeer.

Eenrichtingsverkeer
De bouwweg door De Bron wordt op verzoek van de bewoners van de Vrouwenpolder eenrichtingsverkeer richting A1. Dit, omdat bewoners van Vathorst hebben aangegeven dat de problemen zich vooral in de ochtendspits voordoen en niet in de avondspits. De bouwweg sluit aan op de rotonde Heideweg en vervolgens de Valutaboulevard. De Vrouwenpolder zelf blijft beschikbaar voor verkeer in beide richtingen. Zolang de bouwwerkzaamheden voor de woningbouw in De Bron dit toelaten, blijft deze weg beschikbaar voor doorgaand verkeer. Naar verwachting zal dit nog geheel 2008 mogelijk zijn.

De definitieve aansluiting van het fietspad Vrouwenpolder op de Paulinapolder (richting station) wordt voor de Kerst gerealiseerd. Zodra deze aansluiting er is, wordt het deel van de Veenweg tussen de Vrouwenpolder en het station ook afgesloten voor fiets- en voetgangers. Dit deel van de Veenweg is al afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De Veenweg blijft vanaf de Heideweg bereikbaar voor bestemmingsverkeer.

Verkeer richting Nijkerk via Buitenveldseweg
Het laatste deel van de rondweg Vathorst, tussen de Boerderijen- en Hanzeboulevard wordt op dit moment aangelegd. Verkeer vanaf de Laakboulevard dat Vathorst uit wil rijden kan vanaf begin februari 2008 van één rijbaan gebruik maken en zo via de Buitenveldseweg naar de tunnel Van Tuyllstraat rijden. Hiermee wordt de Eindweg ook ontlast. Begin mei 2008 is de rondweg helemaal gereed en kan er in twee richtingen gebruik van gemaakt worden.

Bewoners van de Eindweg kregen eind november een brief van de gemeente in de bus waarin werd aangekondigd dat de Eindweg op 1 december afgesloten zou worden. Deze brief is verzonden omdat het college eerder besloten had de Eindweg per die datum af te sluiten. Vanwege bezwaren vanuit Vathorst, die het college redelijk vond, is gezocht naar een extra ontsluitingsweg voor Vathorst. Daarom heeft het college besloten de Eindweg langer dan 1 december open te houden om tegemoet te komen aan de belangen van de bewoners van Vathorst.

Het college is blij met de oplossing die nu gevonden is. Met name ook omdat die tot stand is gekomen door de constructieve en positieve houding van de Belangenvereniging Hooglanderveen en bewoners van Vathorst.

Informatie: Reina van der Wal, communicatie adviseur Concernstaf, tel: 033 469 45 38 of e-mail: r.vanderwal@amersfoort.nl


---- --