Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 12 december

Fryslân, 12-12-2007 o Politieberichten van dinsdag 11 december 07.00 uur tot woensdag 12 december 07.00 uur.

Gorredijk: minderjarig meisje niet lastig gevallen
De politie heeft het onderzoek afgerond naar het lastigvallen van een meisje in Gorredijk. De politie kreeg vrijdagvond 7 december de melding dat een meisje was lastig gevallen door een fietser in een parkje bij de Badweg. Er werd direct een sporen- en buurtonderzoek gedaan. Tevens werd via de media een getuigenoproep gedaan naar een vrouw, die zich over het slachtoffer had ontfermd. Uit gesprekken met het meisje en het onderzoek van de politie blijkt dat het voorval niet is gebeurd. Wat de politie betreft is deze zaak hiermee afgesloten.

Zie voor het eerste bericht de politieberichten van zaterdag 8 december.

Leeuwarden: politie houdt vijf verdachten aan voor diefstal met geweld

De politie heeft dinsdag 4 december drie inwoners van Harderwijk aangehouden. De drie 21, 22 en 22 - worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een diefstal met geweld die gepleegd is op 23 september. Die dag zat een 20-jarige man uit Leeuwarden omstreeks 06.00 uur op een middengeleider in de Valeriusstraat. Naast hem stopte een auto. De inzittenden pakten de mobiele telefoon van het slachtoffer. Vervolgens kreeg hij een aantal klappen tegen het hoofd en kwam ten val. Het slachtoffer liep forse schade aan zijn gebit op.

Politieonderzoek leidde op 27 november tot de aanhouding van een 19- en 23-jarige inwoner van Harderwijk. Naar aanleiding van diverse verhoren konden op 4 december de andere drie verdachten worden aangehouden. Men had met zijn vijven op 23 september in de auto gezeten op de terugweg naar Harderwijk. Tijdens deze rit werd de 20-jarige Leeuwarder op de Valeriusstraat beroofd. De mobiele telefoon van het slachtoffer is bij een van de verdachten aangetroffen. Alle verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

Oudwoude: fietsster gewond
De politie heeft maandagmiddag assistentie verleend bij een ongeval op de Trekwei. Een 14-jarig meisje uit Oudwoude was op haar fiets de weg overgestoken en had daarbij een auto over het hoofd gezien. De bestuurder van de auto, een 66-jarige inwoner van Kollum, kon een aanrijding niet meer voorkomen. De fietsster liep daarbij letsel op en werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Surhuisterveen: snelheidscontrole
De politie heeft maandagavond een snelheidscontrole gehouden op de Gedempte Vaart. Met de lasergun werden passerende autos gecontroleerd of zij niet sneller reden dan de 50 km/u die daar is toegestaan. Tegen drie automobilisten werd proces-verbaal opgemaakt, zij reden 92, 77 en 69 km/u. Omwonenden stelden de controle op prijs.

Fryslân: snelheidscontroles
De politie heeft maandag op diverse locaties snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten van omwonenden. Op de Alde Skatting in Heeg werden 540 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 63 sneller dan de toegestane 80 km/u. In Heerenveen werd op drie locaties binnen en buiten de bebouwde kom gecontroleerd. Van de 1630 gecontroleerde voertuigen reden er 141 te snel. Tenslotte werd ook nog op de Rigedyk gecontroleerd, hier reden 9 van de 270 gecontroleerde voertuigen harder dan 80 km/u.

Franeker: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een rode Opel Astra Tailgate met kenteken FR-DX-07. Een 40-jarige inwoner van Sneek had zijn auto even op de oprit van een woning aan de Prins Clausstraat geparkeerd. Hij liet de sleutels in het contact zitten en de motor draaien, omdat hij even snel iets moest ophalen uit de woning. Nadat de Sneker na een paar minuten terugkeerde was de auto gestolen.

Leeuwarden: inbraak in bouwkeet
De politie onderzoekt een inbraak in een bouwkeet in de
Franklinstraat. In de nacht van maandag op dinsdag werd de deur van de keet geforceerd, waarna er een radio, een boormachine, een zaklamp werd weggenomen. Een 49-jarige inwoner van Sint Annaparochie deed namens het gedupeerde bouwbedrijf aangifte.

Poppenwier: inbraak in twee bouwketen
De politie onderzoekt de inbraken in twee bouwketen bij een woning in aanbouw aan de Harstawei. Tussen maandagavond en dinsdagochtend kwam men de twee bouwketen binnen na het forceren van de deuren. Uit de keten werden een spijkerapparaat, cilindersloten met sleutels en deurbeslag weggenomen. Namens het bouwbedrijf deed een 53-jarige inwoner van Dokkum aangifte.

Bakhuizen: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Teeuwes de Boerstraat. Men kwam in de nacht van maandag op dinsdag binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden een horloge en een geldbedrag weggenomen. De 61-jarige bewoner deed aangifte.

Waskemeer: scooter en fietsster in botsing
De politie heeft dinsdagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Breebergweg. Een 12-jarige fietsster uit Waskemeer had daar bij het oversteken een scooter over het hoofd gezien waarna een aanrijding volgde. De fietsster en de bestuurder van de scooter, een 29-jarige inwoner van Waskemeer, kwamen ten van. De fietsster werd ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Drachten: fietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagochtend op De Warren een aanrijding afgehandeld, waarbij een 42-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. Een 70-jarige automobilist uit Drachten zag, vermoedelijk door de laagstaande zon, de fietsster over het hoofd toen hij afsloeg richting De Warren en een aanrijding was gevolg. De vrouw belandde op de motorkap. Ze werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld, waarna ze haar weg weer kon vervolgen.

Schiermonnikoog: fietsencontrole
De politie heeft dinsdagochtend in samenwerking met een plaatselijk fietsenmaker een fietsveiligheidscontrole gehouden bij twee scholen op het eiland. Tijdens de controle werden er 85 fietsen gecontroleerd, waarvan er drie niet door de controle kwamen. Alle goedgekeurde fietsen werden voorzien van een sticker van Veilig Verkeer Nederland met de tekst: Deze fiets is OK.

Wolvega: winkelpersoneel houdt winkeldievegge aan
De politie heeft dinsdagmiddag het personeel van een winkel aan de Heerenveenseweg geassisteerd bij de aanhouding van een 38-jarige inwoonster van de gemeente Steenwijk. De vrouw had een jas in haar kinderwagen verstopt.Het personeel hield de verdachte aan en waarschuwde de politie. De vrouw werd overgedragen aan de agenten, waarna ze werd overgebracht naar het politiebureau. Hier is ze voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: fietsster gewond na val
De politie heeft dinsdagmiddag op de Stationsweg een ongeval afgehandeld, waarbij een 51-jarige fietsster uit Drachten gewond raakte. De vrouw kwam ten val toen haar boodschappentas in het voorwiel van de fiets kwam. Tijdens haar val raakte de fietsster een passerende auto. Het slachtoffer werd ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel, waarna ze haar weg kon vervolgen.

Joure: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Skou. Dinsdagmiddag kwam men de woning binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden een tv, sieraden en een geldbedrag weggenomen. De 82-jarige bewoonster deed aangifte.

Ureterp: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Koarte Baan. Tussen dinsdagmiddag en dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden twee laptops, een digitale camera, een Ipod en sieraden weggenomen. De 52-jarige bewoner deed aangifte.

Oudehorne: automobilist gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag op de Schoterlandseweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 80-jarige automobilist uit Wolvega gewond raakte. De bestuurder zag vermoedelijk door de laagstaande zon een bloembak, die op de weg is geplaatst, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Door de klap vloog de voorzijde van het de auto in brand. Twee passerende politieagenten blusten de brand. De bestuurder werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: snorfietsster gewond na aanrijding
De politie heeft dinsdagavond op de Grovestins een aanrijding afgehandeld, waarbij een 22-jarige bromfietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 31-jarige automobiliste uit Kollumerzwaag verleende enkele fietsers voorrang en trok vervolgens op. Ze zag hierbij echter de snorfietsster, die van links kwam, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer kwam ten val en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Nes Ameland: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling De politie heeft dinsdagavond twee inwoners van Ameland van 13 en 14 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de twee met vuurwerk een TNT brievenbus op de Torenstraat in Nes hadden vernield. Een andere getuige had één van de jongens herkend. De politie was inmiddels gewaarschuwd en er werd besloten om naar de woning van één van de jongens te gaan. Hier werden de twee aangehouden, waarna ze werden overgebracht naar het politiebureau. Na overleg met de ouders werd besloten dat de twee zich vanmiddag bij het bureau komen melden voor een verhoor.

Oosterwolde: bromfietser omgekomen na aanrijding
Een 16-jarige bromfietser uit Oosterwolde is dinsdagavond bij een aanrijding op de Venekoterweg om het leven gekomen. De jongen botste door nog onbekende oorzaak met zijn brommer tegen de achterzijde van een geparkeerde vrachtauto en kwam ten val. Ondanks de snelle komst van het personeel van de ambulance en de politie kwam hulp te laat. Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie houdt drie verdachten aan voor mishandeling en bedreiging
De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op het Ruiterskwartier een 24-jarige inwoner van Drachten, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden en een 24-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. Het trio had een vrachtwagenchauffeur, die een winkel aan het bevoorraden was, lastig gevallen en een aantal broodjes meegenomen. Vervolgens liepen de drie door de Oude Doelesteeg en vielen daar een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden lastig. Enkele vrienden van de vrouw spraken het trio aan op hun gedrag. De drie mannen bedreigden het groepje en sloegen één hen. De agenten waren er snel bij en hielden de drie aan. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: automobilist aangehouden
De politie heeft in de nacht van dinsdag van woensdag op het Herenwaltje een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden. Tijdens een surveillance zagen agenten een voertuig over de Weaze rijden. Bij het zien van de politieauto keerde de bestuurder zijn auto en reed via de Voorstreek naar het Herenwaltje. De Leeuwarder stapte hier uit en zette het direct op een lopen. Na een korte sprint kon de hij worden aangehouden. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat verdachte niet in het bezit was van een rijbewijs en dat zijn auto niet APK gekeurd was. Hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens kreeg hij een proces-verbaal omdat hij een gesloten verklaring had genegeerd. Na verhoor mocht de man het bureau verlaten.