Time : 10:10:00
Date : 12 December 2007
Sender Name: IWT

Het IWT lanceert nieuwe oproep in het kader van het TETRA-Fonds

Brussel, 13 december 2007 - Het IWT lanceerde begin december, naar jaarlijkse gewoonte, een nieuwe oproep in het kader van het TETRA-Fonds. De Vlaamse Regering voorziet een budget van 8,9 miljoen euro voor projecten in 2008. Dit is een stijging met 1,5 miljoen euro (of 20%) t.o.v. 2007!

Het programma TEchnologieTRAnsfer is gericht op het stimuleren van technologie-gedreven kennisoverdracht tussen instellingen van hoger onderwijs en bedrijven/socialprofitorganisaties. TETRA-projecten worden meestal uitgevoerd door hogescholen en worden gesteund aan 92,5%. Zij verhogen de innovatiecapaciteit in Vlaanderen via vertaling van bestaande technologie in concrete toepassingen op maat van niet-hoogtechnologische kmo's en socialprofitorganisaties. Bedrijven die geloven in het nut van het project vormen de gebruikerscommissie die het project opvolgt, en ook cofinanciert (7,5%).

Het programma bestaat sinds 1997, eerst als HOBU-Fonds, sinds 2004 hervormd als TETRA-Fonds. Vorig jaar werd een grootschalige effectmeting uitgevoerd na 10 jaar HOBU & TETRA. Een analyse leert dat het programma zijn 'werk' doet. De effectmeting wees echter ook op het risico van de lage basisfinanciering voor onderzoek aan de hogescholen. Hierdoor komt kennisborging in gevaar of worden onderzoeksgroepen onvoldoende gesteund bij het uitwerken van een goed idee in een projectaanvraag. Daarom worden er in de nieuwe oproep 2008 enkele belangrijke aanpassingen voorzien.

Het TETRA-Fonds dient de hogescholen en het uitbouwen van hun netwerk. Zij worden aangemoedigd om samen te werken met andere hogescholen, universiteiten en onderzoeksorganisaties zoals collectieve centra en competentiepolen. Zij worden ook aangemoedigd om via TETRA-projecten te proeven van het internationaal samenwerken via deelname aan ERA-SME projecten.

De nieuwe TETRA-modaliteiten worden toegelicht in een informatiesessie op 13 december 2007. Deze is toegankelijk voor alle innovatie-actoren. De sessie gaat door bij het V.I.K. (Vlaamse IngenieursKamer), Herentalsebaan 643, 2160 Wommelgem. Ontvangst vanaf 12h. (agenda in bijlage).

Bijlage bij dit persbericht ook beschikbaar op www.pressreleases.be http://www.pressreleases.be/script_NL/newsdetail.asp?language=NL&ID=4 2142

Contactpersoon:
Monique Baeteman,
Communicatieverantwoordelijke IWT
Tel: +32 (0)2 209 09 17
GSM: +32 (0)497 55 09 00
E-mail: mb@iwt.be
http://www.iwt.be

Over het IWT
Het instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie of het IWT is een overheidsinstelling die in 1991 werd opgericht door de Vlaamse Regering ter ondersteuning van technologische innovatieprojecten in Vlaanderen. In 2006 verleende het IWT in totaal 262 miljoen EUR subsidies aan innovatiesteun binnen bedrijven, organisaties, onderzoeks- en onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Voor kmo's is er een op maat gemaakt KMO-Programma. Naast financiële steun helpt het IWT bedrijven onder andere bij het vinden van de juiste informatie, bij het zoeken van partners in binnen- en buitenland en bij de voorbereiding van projecten in Europese programma's. Het IWT heeft ook een belangrijke coördinatieopdracht die doelt op een hechte samenwerking van alle actoren in Vlaanderen die met technologische innovatie bezig zijn. IWT - Monitoring&Analyse of kortweg M&A doet aan innovatiemonitoring en publiceert regelmatig studies. Voor meer informatie zie www.iwt.be of tel +32 (0)2 209 09 00.

Attachments: mb_20071212_084603_156_Att_1.pdf

Link to Press Release - NL