Ingezonden persbericht


Persbericht

Gouda, 12 december 2007

Evaluatie Kopersbegeleiding Particulier Opdrachtgeverschap Almere

In opdracht van de gemeente Almere evalueerde Bureau Stedelijke Planning de kopersbegeleiding voor particuliere opdrachtgevers. In Almere zullen de komende jaren duizenden woningen gebouwd worden door middel van particulier opdrachtgeverschap. Dit houdt in dat bewoners de bouw van hun woning in eigen handen nemen. Omdat dit in veel gevallen een zeer gecompliceerd en tijdrovend proces is, kunnen opdrachtgevers op kosten van de gemeente gebruik maken van zogenaamde bouw- of kopersbegeleiding. Met het oog op de nabije toekomst, wanneer de groep particuliere opdrachtgevers fors zal toenemen, verzocht de gemeente Almere Bureau Stedelijke Planning advies uit te brengen over het al dan niet handhaven van de subsidie voor kopersbegeleiding. Op basis van dit onderzoek is door de gemeenteraad besloten de subsidie voort te zetten.

|                  |
|Almere, wild wonen     |
Momenteel bestaat ongeveer 5% van de jaarlijkse woningproductie in Almere uit particulier opdrachtgeverschap. Hier wil de gemeente verandering in brengen, door 25 jaar lang gemiddeld duizend kavels per jaar uit te geven voor particulier en collectief opdrachtgeverschap. De bewoners zijn dan verantwoordelijk voor de bouw van hun eigen woning. Eén van de manieren waarop de particuliere opdrachtgevers gesteund worden door de gemeente, is de subsidiering van de zogenaamde kopersbegeleiding. De kopersbegeleiding assisteert, begeleidt, of adviseert de particuliere opdrachtgevers tijdens verschillende fasen van het bouwproces.

Ten tijde van het onderzoek zijn er 160 kavels uitgegeven voor particulier opdrachtgeverschap. Hiervan maken volgens de gemeente ongeveer 75 opdrachtgevers gebruik van de kopersbegeleiding. De gemeente Almere heeft Bureau Stedelijke Planning gevraagd de kopersbegeleiding te analyseren. De doelstelling is het onderbouwen van de keuze om de gemeentelijke subsidie voor kopersbegeleiding wel of niet voort te zetten. In de toekomst zullen vele duizenden particuliere opdrachtgevers, potentiële klanten van de kopersbegeleiding, een eigen woning bouwen in Almere. Voor de evaluatie is bij 91 particuliere opdrachtgevers een telefonische enquête afgenomen. Hiervan bleek 45% gebruik te maken van de kopersbegeleiding. Het merendeel geeft aan dat de subsidie een rol heeft gespeeld in de keuze voor kopersbegeleiding. 79% ervaart de begeleiding als goed, of zelfs zeer goed. De meeste opdrachtgevers met kopersbegeleiding geven aan dat zij hier in het vervolg van het bouwproces zeker gebruik van blijven maken. De aanbeveling van Bureau Stedelijke Planning aan Almere is om de subsidie voor kopersbegeleiding te handhaven. Wel wordt geadviseerd om particuliere opdrachtgevers zo vroeg mogelijk op de hoogte te brengen van de mogelijkheden en meerwaarde van kopersbegeleiding. Mede op basis van dit onderzoek is door de gemeenteraad van Almere besloten de subsidie voort te zetten. Profiel Bureau Stedelijke Planning
Bureau Stedelijke Planning bv is inmiddels 10 jaar actief binnen het planvormingsproces van de stedelijke ruimte. Het in Gouda gevestigde bureau adviseert en onderzoekt op het gebied van centrumontwikkeling, ruimtelijke economie, stedelijke vernieuwing, wonen, winkels, bedrijfshuisvesting en cultuurhistorie. Het bureau adviseert de gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid en marktpartijen zoals projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties.

Neem voor meer informatie contact op met:

Drs. G. Foeken, adviseur Bureau Stedelijke Planning bv, www.stedplan.nl, 0182 - 68 94 16, gf@stedplan.nl


---- --