Uitnodiging voor Persexcursie

Wageningen Universiteit, Stichting Het Geldersch Landschap en Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten

Mysterie 'duizend jaar oude eiken' op de Veluwe ontrafeld

Vier jaar geleden was het groot nieuws: In het natuurterrein De Wilde Kamp bij Garderen op de Veluwe waren bomen ontdekt die mogelijk dateren uit de tijd van Karel de Grote. Het ging om fraai gevormde clusters van eikenstammen (zie foto) die af zouden stammen van één oude moederboom. Door eeuwenlang hakhoutbeheer zou deze boom zich steeds weer hebben verjongd, waardoor we op de Veluwe bomen zouden hebben met een unieke ouderdom en cultuurhistorische waarde.

Kort na de ontdekking vroeg de Stichting Het Geldersch Landschap aan Wageningen Universiteit en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten om de bomen aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Hoe oud zijn de bomen nu werkelijk? Hoe zijn ze precies ontstaan? En welk beheer is nodig om deze bijzondere eiken ook in de toekomst in stand te houden? Dit alles leidde tot een bijzonder onderzoeksproject waarin ecologische methoden als DNA-onderzoek en jaarringonderzoek werden gecombineerd met archeologische opgravingen, C14-datering en stuifmeelonderzoek.

Op woensdag 12 december presenteren de onderzoekers hun resultaten op locatie aan de pers.

Na enkele korte presentaties nemen zij de belangstellenden mee in het veld om de opmerkelijke bomen te tonen en te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de eiken en het omringende landschap. Ook na afloop van de excursie zijn de onderzoekers beschikbaar voor interviews en opnamen.

Locatie

De presentaties vinden plaats op woensdag 12 december a.s. in zaal Wilde Kamp van Hotel Overbosch, Hooiweg 23, 3886 PM Garderen.

Programma

10.00 Ontvangst

10.30 Korte presentatie over het onderzoek en bevindingen

- Aanleiding voor onderzoek (Ing. Willem Lammertink, regiomanager Noordwest Veluwe van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen)

- Ontstaanswijze en ouderdom van eikenclusters (dr.ir. Jan den Ouden, Wageningen Universiteit)

- Geschiedenis Wilde Kamp en belang historische ecologie (prof.dr. Theo Spek, Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, en Rijksuniversiteit Groningen).

11.30 Excursie door het gebied met eikenclusters

13.00 Afsluiting

Aanmelding

Belangstellende mediavertegenwoordigers wordt verzocht zich vooraf aan te melden bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, e-mail jac.niessen@wur.nl.