Ministerie van Buitenlandse Zaken

EU neemt maatregelen tegen geweld tegen kinderen

12 dec 2007 | De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag in Brussel richtlijnen over kinderrechten aangenomen. Bestrijding van geweld tegen kinderen neemt een belangrijke plek in in de maatregelen.

De EU richt zich de komende twee jaar met name op de bestrijding van alle vormen van geweld tegen kinderen. Europa zet zich onder andere in voor uitvoering van de aanbevelingen van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (VN), die pleit voor een grotere rol voor overheden om geweld tegen kinderen tegen te gaan.

In die aanbevelingen staat onder meer dat overheden het makkelijker moeten maken om misstanden te signaleren, aan te geven bij autoriteiten en te bestraffen. Daarnaast gaat de EU bij landen aandringen op ratificatie van verdragen over kinderrechten, kinderarbeid, kinderen in gewapend conflict en kinderhandel- en prostitutie.

Nederland heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van deze richtlijnen en zet zich in voor de uitvoering ervan. Zo financiert Nederland de vertaling van een kindvriendelijke versie van het rapport van de Secretaris-Generaal van de VN over geweld tegen kinderen in diverse talen.

Kinderrechten vormen een belangrijke pijler van het buitenlandbeleid van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Zij nemen een prominente plaats in in zijn mensenrechtenstrategie 'Naar een menswaardig bestaan' die de minister in november presenteerde.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl