VVD


12-12-2007

Plasterk moet zelf sommen maken

De VVD heeft vandaag bij de behandeling van de onderwijsbegroting geconcludeerd dat het lerarenplan onvoldoende is onderbouwd.

Woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming: "Het plan deugt financieel voor geen meter, en daar is de voltallige oppositie, met uitzondering van de SGP, het over eens."

Dezentjé zal morgen een motie indienen die minister Plasterk oproept om bij de Voorjaarsnota met een sluitende en gegarandeerde financiële onderbouwing van zijn plannen te komen.

De VVD constateert dat de dekking voor het plan "Leerkracht van Nederland" voor een groot deel is gebaseerd op middelen die verre van gegarandeerd kunnen worden. Ineke Dezentjé: "Neem de regeling arbeidsparticipatie voor ouderen, de BAPO-regeling. Die kan pas worden aangepast nadat overeenstemming is bereikt met de onderwijsbonden, en die zijn tegen het voorstel! De andere dekkingsvoorstellen leiden tot gaten in de begroting of laten de student de rekening betalen, zoals bij het voorstel om het collegegeld te verhogen. Het wordt tijd dat Plasterk zelf eens kloppende sommen gaat maken."

De VVD zal de minister daarom oproepen de Kamer een degelijk financieel kader voor de dekking van "Leerkracht van Nederland" voor te leggen, waarbij sprake is van een gegarandeerde dekking voor de lange termijn.