Ministerie van Defensie

12-12-2007 16:41

OPROEP RAAD VAN KERKEN VINDT GEHOOR

De delegatie van de Raad bestond uit: drs. H.J. van Hout, voorzitter Raad van Kerken in Nederland, ds. G. de Fijter, preses Protestantse Kerk in Nederland, prof. dr. E.J.J.M. Kimman, secretaris-generaal Rooms-Katholieke Bisschoppenconferentie, H.W. Stenvers, algemeen secretaris Algemene Doopsgezinde Sociëteit en P. van Ommeren, ICCO/Kerkinactie, projectmanager voor democratisering en vredesopbouw
- Foto: Defensie

De ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie hebben vandaag een delegatie van de Raad van Kerken op bezoek gehad. Beide bewindslieden onderschreven de oproep die de Raad in oktober deed voor een grotere inzet in Afghanistan.

De Raad was uitgenodigd naar aanleiding van een brief die ze op 11 oktober aan defensieminister Eimert van Middelkoop schreef met enkele gedachten over de rol van Nederland in Afghanistan.

Nederland heeft de plicht de bevolking van Afghanistan niet aan haar lot over te laten, aldus de Raad van Kerken in Nederland. Volgens de kerken is in Afghanistan een grotere inzet nodig om gerechtigheid en vrede te bevorderen. De bewindslieden konden zich daar in vinden. Ze gaven aan dat mede daarom is besloten tot de nieuwe stabiliteits- en ondersteuningsmissie in Uruzgan tot eind 2010. Bij deze missie zal Nederland nog meer nadruk leggen op de training en begeleiding van het Afghaanse leger en de politie, op de versterking van bestuur en rechtstaat en op investeringen in onderwijs en landbouw. Het is van belang een perspectief te bieden op een betere toekomst van de Afghanen en hen een uitzicht te geven op ontwikkeling en veiligheid.

De Regering juicht het toe dat maatschappelijke organisaties op constructieve wijze meedenken over de Nederlandse rol in Afghanistan. Er werd met de delegatie gesproken over thema's als verzoening, diplomatie, mensenrechten, goed bestuur, ontwikkeling, veiligheid en geestelijke verzorging.

Gerelateerde links:
Brief Raad van Kerken