Ingezonden persbericht

Persbericht - 12 december 2007

Nederland was belangrijke schuilplaats voor RAF-terroristen

Amsterdam, 12 december 2007 - Nederland was in 1977 een belangrijker schuilplaats voor de Rote Armee Fraktion (RAF) dan tot nu toe is aangenomen. Dat meldt weekblad Elsevier in het kerstnummer, dat deze week verschijnt, in een reconstructie op basis van niet eerder geraadpleegde bronnen. In het jaar waarin onder andere de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer door de RAF werd ontvoerd en vermoord, waren de leden van de linkse terreurbeweging overal in Nederland actief. Niet alleen in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, zoals eerder bekend werd, maar ook in Leiden, Rotterdam, Haarlem en Eindhoven. De terroristen bereidden in Nederland verschillende terreurdaden voor en hielden gevechtsoefeningen.

De 'Duitse herfst' van 1977 staat dit jaar sterk in de belangstelling. Uit Duitse gerechtsstukken en Nederlandse politie-informatie blijkt de belangrijke rol van Nederland in de RAF-terreur die de wereld dertig jaar geleden schokte. RAF-leider Brigitte Mohnhaupt en haar secondanten planden vanuit Amsterdam onder meer een nooit uitgevoerde ontvoering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken.

Datzelfde jaar ontsnapte RAF-terrorist Rolf Clemens Wagner, later onder meer veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op werkgeversvoorzitter Schleyer, op miraculeuze wijze aan de Amsterdamse politie. Eind oktober 1977 kreeg de Amsterdamse politie lucht van een RAF-schuilplaats in Amsterdam. Twee agenten deden op 30 oktober 1977 onderzoek in de woning aan de Baden Powellweg 217. Kort nadat de agenten waren verdwenen, verscheen RAF-lid Wagner in de woning. Maar de flat aan de Baden Powellweg werd door de Amsterdamse politie op dat moment nog niet in de gaten gehouden, zodat de terrorist kon ontkomen.

De ontsnapping van Wagner is niet eerder naar buiten gekomen. Politie en justitie hielden tot in de rechtszaal vol dat de RAF-schuilplaats in Amsterdam pas begin november 1977 onder hun aandacht kwam.

In 1977 zat de eerste RAF-generatie, onder wie Andreas Baader en Gudrun Ensslin, gevangen. Om de West-Duitse regering te dwingen de gevangenen vrij te laten uit de Stammheim-gevangenis in Stuttgart, begon een tweede generatie terroristen aan een terreurgolf. Offensive '77 kostte de levens van federaal officier van justitie Siegfried Buback (april), bankier Jürgen Ponto (juli) en werkgeversvoorzitter Schleyer (oktober). Uit de reconstructie van Elsevier blijkt dat de RAF zich deze gehele periode in Nederland schuilhield. De ontvoering van Schleyer werd in Nederland voorbereid en gecoördineerd vanuit de flat aan de Baden Powellweg in Amsterdam.

Zie ook www.elsevier.nl

Noot voor redacties,