Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland


PERSBERICHT

Apeldoorn, 12 december 2007

Proef met nieuw branddetectiesysteem
Opstelling van twee camera's op de Veluwe

Sinds enige tijd is op de Veluwe een proef met twee detectiecamera's voor het vroegtijdig ontdekken van brand. Deze camera's zijn geplaatst op 2 hoge gebouwen in Apeldoorn en Harderwijk.

Hoe werkt het?
Het detectiesysteem bestaat uit twee zwart/wit camera's die 16.000 grijstinten herkenen. Deze camera's zijn bevestigd op een draaibare voet op het dak van een flatgebouw waardoor ze boven de boomtoppen kunnen "uitkijken". De beelden van de camera's worden opgeslagen op een computer en door middel van een internetverbinding naar de Meldkamer van de brandweer in Apeldoorn gestuurd.
Zodra er rookontwikkeling ontstaat in het gedetecteerde gebied, zullen de camera's dit herkennen en de betreffende locatie daarvan vaststellen. Vervolgens ontvangt de Meldkamer een signaal. De centralisten bepalen aan de hand van de actuele beelden of er daadwerkelijk sprake is van een brand. Door het gebruik van twee camera's kan -door het uitvoeren van een zogenaamde kruispeiling- de positie van de brand nauwkeuriger bepaald worden dan met een camera.

De camera's worden uitsluitend voor de detectie van bos- en natuurbranden gebruikt. De camera's zenden geen straling uit en zijn te vergelijken met de camera's die in een binnenstad (van bijvoorbeeld de gemeente Harderwijk) zijn opgesteld om toezicht te houden in openbare ruimtes.

De proef wordt dit jaar afgerond. Na een evaluatie zal duidelijk worden of er in de toekomst met deze detectiecamera's gewerkt zal gaan worden en op welke wijze.

Hoe werkt het nu?
Tijdens een droge periode worden nu verkenningsvluchten uitgevoerd door een vliegtuig met een ervaren piloot en een opgeleide brandweerverkenner. Samen verkennen zij vanuit de lucht het bosgebied en kunnen zo een beginnende brand snel ontdekken. De verkenner zorgt ervoor dat de plaats van de brand zo goed mogelijk wordt vastgesteld en doorgegeven aan de Meldkamer. Indien nodig kunnen de brandweereenheden begeleid worden vanuit het verkenningsvliegtuig om zo sneller bij de plaats van de natuurbrand te kunnen komen.
De organisatie en uitvoering van deze vluchten is arbeidsintensief en mede daardoor kostbaar. Daarom wordt er dan ook gezocht naar alternatieven. De detectiecamera's zijn zo'n alternatief.