Logistieke innovatie voorkomt verkeerd medicijngebruik

13/12/2007 10:29



Innospense



Innospense introduceert Medido:

Logistieke innovatie voorkomt verkeerd medicijngebruik
Ruim helft van medicijnen wordt verkeerd ingenomen

Den Haag, 13 december 2007 - Hoe groot is de kans dat een chronisch medicijngebruiker zijn medicamenten tijdig, en in de juiste dosering en samenstelling inneemt? Volgens onderzoek van Nefemed wordt jaarlijks ruim de helft van de medicijnen verkeerd ingenomen. De belangrijkste oorzaak is de beperkte therapietrouw onder patiënten. Innospense speelt hierop in en introduceert: 'Medido', een logistieke innovatie die patiënten beter informeert over en meer alert maakt op het gebruik van hun medicijnen. Doordat daarbij de verspreiding van medicijnen nu volledig geautomatiseerd kan plaatsvinden, wordt de kans op fouten verkleind. De eerste samenwerkende thuiszorgorganisaties en apotheken willen met Medido tegemoet komen aan het gebruiksgemak voor patiënten, en kunnen hun gezondheid optimaal bewaken.

De verdere uitrol van Medido in Nederland en Duitsland volgt dit jaar. Patiënten kunnen via het telefoonnummer 0900 - 6334363 informeren bij welke apotheek Medido verkrijgbaar is.

Vermindering medicatiefouten
Innospense introduceert een innovatie op het gebied van medicatieverspreiding: Medido, een medicijndrager waarbij de verpakking en verspreiding van medicamenten volledig zonder mensenhanden tot stand komt. Innospense richt zich met Medido voornamelijk op chronische patiënten. In Nederland zijn er 1,3 miljoen mensen die vijf of meer verschillende medicamenten per dag gebruiken. En ruim de helft van de medicijnen worden jaarlijks verkeerd of niet ingenomen. Medido is hiervoor een oplossing.

De innovatie van Medido zit in de kant-en-klare drager waarmee de cliëntspecifiek voorverpakte medicatie - ofwel de strook van medicijnzakjes - zonder inmenging van mensenhanden wordt verpakt en verstuurd. Waar voorheen de apotheek mensen nodig had voor het verwerken van de voorverpakte medicatiestroken, kan nu het distributieproces volledig worden geautomatiseerd. "Met Medido is er nu één geautomatiseerde keten van voorschrijven, verpakken, verspreiden, innemen en bewaren mogelijk,"aldus Thijs van Nuenen, directeur van Innospense. "En minder handelingen betekent minder kans op medicatiefouten, waardoor de therapietrouw toeneemt."

Meer signalerende rol bij thuiszorg
Innospense verspreidt Medido ook middels het thuiszorgkanaal, met Vérian als de eerste thuiszorgorganisatie. "Thuiszorg wordt steeds intensiever," licht Van Nuenen toe. "Er worden meer eisen gesteld aan thuiszorgmedewerkers. En er ontstaat tegelijk een grotere druk op hun beschikbare zorgtijd."Medido biedt thuiszorgorganisaties de ideale combinatie van de traditionele weekdoos en het gerobotiseerd uitzetten van medicijnen. Zodoende kan de rol van de thuiszorg verschuiven naar een meer signalerende en begeleidende rol. "Thuiszorgmedewerkers weten namelijk als geen ander wat zich in de thuissituatie afspeelt, en wat er in de medicijnkastjes staat, "aldus Van Nuenen.

Eén protocol vermindert kans op fouten
Medido heeft tot eenduidige afspraken geleid tussen alle partijen in de keten, die zijn vastgelegd in een protocol. "We zijn erg enthousiast over de komst van Medido,"aldus Gerda Kornelius, beleidsadviseur Innovatie & Zorg bij Vérian. "Doordat er nu een vast protocol is opgesteld tussen de verpakkende apotheek, de arts, de verstrekkende apotheek en de thuiszorgorganisatie, hebben we eenduidige afspraken en beter contact. Hierdoor weten we elkaar nog beter te vinden voor toekomstige vernieuwende producten,"voegt Kornelius toe.

Van Nuenen: "Wanneer bijvoorbeeld de arts de samenstelling van de medicatie verandert, kan dit snel en foutloos verwerkt worden. Bovendien slingeren er geen losse medicijnen meer rond in het medicijnkastje van de patiënt, waardoor voorraadbewaking kan worden gereduceerd en minder medicijnen worden verspild. Medido verbetert de zorg voor patiënten, en levert uiteindelijk een positieve bijdrage aan het maatschappelijke welzijn."

Patiënt beter geïnformeerd en geattendeerd
Medido werkt als volgt. De patiënt ontvangt zijn medicijnen voortaan in de handige dispenser. De dispenser is direct klaar voor gebruik, wanneer de cliëntspecifieke medicatie - een laatje met een strook van gestapelde voorverpakte medicijnzakjes - erin is geschoven. Door aan het zakje te trekken dat uitsteekt, komt de juiste dosis van benodigde medicijnen uit de dispenser en kan het zakje moeiteloos worden afgescheurd. De zakjes zijn eenvoudig te openen, zonder dat de medicijnen uit de zakjes vallen. Ook kan de Medido worden uitgerust met een 'timer', die de patiënt helpt herinneren zijn medicijnen in te nemen.

Een belangrijk voordeel is dat de informatie niet los wordt gekoppeld van de medicatie. Ieder medicijnzakje is voorzien van de gebruikersnaam, het adres, de inhoud, de dag, de maand, het jaar en het tijdstip van innemen. Hiermee zijn de tijden van losslingerende strips, het verwisselen van medicatie, het vergeten van pillen of juist het dubbel innemen ervan, voorbij. Met Medido zijn patiënten zelfstandiger en ervaren zij meer gebruiksgemak. Dit komt de therapietrouw ten goede.

Over Innospense
Innospense is een onafhankelijke onderneming die logistieke concepten ontwikkelt ter optimalisering van geneesmiddelengebruik. De organisatie is opgericht door Thijs van Nuenen en Bartel Timmermans en gevestigd in Den Haag. Voor verkoopinformatie kan gebeld worden naar 0900 - 6334363, voor de dichtstbijzijnde apotheek. Voor meer informatie: www.innospense.com .

Over Vérian
Vérian is een Apeldoornse thuiszorgorganisatie die diverse soorten zorg levert. Van hulp bij het huishouden tot gespecialiseerde en technische verpleging en van jeugdgezondheidszorg tot maatschappelijk werk. Vérian biedt haar HKZ-gecertificeerde zorgdiensten in grote delen van Gelderland, Midden-Nederland en in de Kop van Overijssel. Voor meer informatie over de zorgdiensten kan 24 uur per dag en 7 dagen per week gebeld worden naar de Vérian Zorglijn: 0900 -92 55.





http://www.innospense.com