GroenLinks

Grondrechtenhandvest ondertekend

Grondrechtenhandvest EU 12 december 2007

Op 12 december zetten de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad hun handtekening onder het Grondrechtenhandvest van de EU. Een heuglijk moment voor Kathalijne Buitenweg, die al sinds haar aantreden als volksvertegenwoordiger betrokken is bij dit handvest.

Het handvest bevat een uitgebreide lijst van klassieke, sociale en moderne grondrechten waar de burgers van de Europese Unie - en in veel gevallen ook vreemdelingen - aanspraak op kunnen maken. Alle rechten uit het bestaande Europees Verdrag over de Rechten van de Mens (EVRM) zijn erin opgenomen, maar ook rechten die ontleend zijn aan andere internationale verdragen en nationale grondwetten. Het handvest legt ook nieuwe grondrechten vast, zoals het recht op behoorlijk bestuur en het verbod op discriminatie naar seksuele voorkeur.

Het handvest richt zich in de eerste plaats tot de instellingen van de EU: die moeten de grondrechten respecteren bij al hun wetgeving en besluiten. Hetzelfde geldt voor de lidstaten van de EU wanneer zij Europees beleid ten uitvoer leggen. Juristen verwachten dat het handvest ook horizontale werking zal krijgen: burgers en bedrijven kunnen de grondrechten - zoals het verbod op discriminatie - dan tegenover elkaar inroepen.

Uitzonderingspositie Polen en Verenigd Koninkrijk Het handvest is nog niet juridisch bindend. Dat gebeurt pas wanneer het Hervormingsverdrag in werking treedt. Dit verdrag wordt op 13 december in Lissabon ondertekend door de EU-regeringsleiders. Dit verdrag zal naar verwachting begin 2009 van kracht worden. Vanaf dat moment kunnen Europese burgers zich op alle rechten uit het handvest beroepen bij de nationale of Europese rechter. De Britse regering en de vorige regering van Polen hebben in een protocol bij het Hervormingsverdrag echter bedongen dat hun burgers het handvest niet kunnen inroepen bij de nationale rechter.

Polen en Britten tweederangs burgers?
"Dat protocol werpt een schaduw over de feestelijke gebeurtenis die de ondertekening van het handvest zou moeten zijn", vindt Kathalijne Buitenweg. "Ik hoop dat de Britten en de Polen zich in de toekomst gaan verzetten tegen hun tweederangs status. Het handvest geeft de Europese instellingen niet meer macht, zoals in Londen en Warschau wordt gevreesd, maar beschermt burgers juist tegen een opdringerige, onzorgvuldige of nalatige Europese overheid."

Nauwe betrokkenheid Buitenweg
Buitenwegs carrière in de Europese politiek is sterk verweven met het handvest. Een paar dagen voor haar verkiezing als europarlementariër, in juni 1999, kreeg de toenmalige rood-groene regering van Duitsland steun voor het voorstel om de grondrechten van burgers vast te leggen. Een handvest moest "de Unie tot leidraad dienen bij de uitvoering van haar taken en het de burgers gemakkelijker maken hun grondrechten voor de rechter af te dwingen". Buitenweg werd lid van de Conventie die de tekst van het handvest schreef. Het handvest werd in 2000 plechtig afgekondigd, maar was daarmee nog niet bindend. Daarvoor was het wachten op de Europese Grondwet, waar het handvest in licht gewijzigde vorm deel van uitmaakte.

Juridische afdwingbaarheid
"De verankering van grondrechten was een belangrijke reden waarom ik vóór de Europese Grondwet campagne heb gevoerd", verklaart. Buitenweg. "Na de verwerping van de Grondwet in Frankrijk en Nederland zag het er even slecht uit voor het Grondrechtenhandvest. Onder meer de Nederlandse regering wilde het weglaten uit een nieuw verdrag. Daar heb ik mij, samen met onder meer Agnes Jongerius van de FNV, fel tegen verzet. Uiteindelijk is het handvest niet integraal opgenomen in het nieuwe Hervormingsverdrag - wat ik betreur - maar wordt het volgens datzelfde verdrag wel even bindend als de verdragsbepalingen. Die juridische afdwingbaarheid is het belangrijkste. In mijn dagelijkse werk in de justitiecommissie van het Europees Parlement merk ik hoe snel de rechten van burgers en vreemdelingen in de knel komen wanneer ministers daadkracht willen uitstralen."

Voorbeeld voor rest van de wereld
Het handvest werd in 2000 al eens ondertekend en geproclameerd, in 2004 nogmaals ondertekend als onderdeel van de Europese Grondwet, en vandaag dus weer. Toch vindt Buitenweg de plechtigheid van vandaag niet overbodig. "Met deze grondrechtencatalogus laat de EU de wereld zien waar zij staat. Zij maakt duidelijk dat er over de doodstraf niet te onderhandelen valt, dat folteren uit den boze is en dat er voor vluchtelingen plaats is in de Unie. Zij kiest ervoor om de bescherming van de zwakkeren en van het milieu tot integraal onderdeel te maken van haar economische model, en daarmee ook van haar buitenlandse politiek."

Zie ook:

tekst van het Grondrechtenhandvest
manifest van Buitenweg, Jongerius e.a. vóór het Grondrechtenhandvest dossier Toekomst van de EU