Persberichten Rijn & Venen, 11.05 uur

Utrecht, 13-12-2007

Tientallen schapen dood

ABCOUDE Aan het begin van woensdagmiddag 12 december trof een boer tientallen dode schapen in de sloten bij zijn land aan.

Rond 12.15 uur meldde een 44-jarige boer uit Abcoude dat op zijn land aan de Gein Noord tientallen schapen om waren gekomen. Agenten gingen ter plaatse. De boer vertelde dat 54 drachtige schapen in het weiland hadden gelopen. Zij waren kennelijk aangevallen door loslopende honden en daarbij waren tientallen schapen de sloot ingevlucht.

De agenten gingen met de boer het weiland in en troffen 38 schapen in de sloot aan. Met vereende krachten lukte het zeven schapen levend uit de sloot te redden. De overige 31 waren al overleden. In het weiland liepen 3 à 4 schapen kreupel en bleken drie schapen gewond doordat zij waren aangevreten. Alle nog levende schapen werden naar de stal overgebracht.

Gezien de omvang en de verspreiding van de schapen is het vermoeden dat er twee of meer honden hebben huisgehouden. Door agenten werd een buurtonderzoek ingesteld, maar niemand had iets verdachts gezien.

Aan getuigen die op woensdagochtend loslopende honden in het weiland dan wel op of in de omgeving van het Gein Noord of het Reigersbos hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Alcohol

MONTFOORT De politie heeft op woensdagavond 12 december en de daaropvolgende nacht van 23.45 uur tot 00.45 uur een alcoholcontrole gehouden.

De controle vond op de Heeswijk plaats. In totaal 42 automobilisten moesten een blaastest afleggen. Geen van hen bleek (te veel) te hebben gedronken.

Inbrekers ontkomen

ABCOUDE Op woensdag 12 december werd door drie mannen geprobeerd in een woning in te breken. Zij wisten te ontkomen.

Rond 20.10 uur meldde een getuige dat drie verdachten aan de achterzijde van een woning aan de Achter de Kerken aan het inbreken waren. Meerdere politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse. De vogels bleken echter al te zijn gevlogen. Zij hadden geprobeerd in de woning in te breken, maar waren nog niet binnen geweest.

Door meerdere politie-eenheden werd de omgeving afgezet en werd een zoektocht naar de verdachten ingesteld. Daarbij werd onder andere een politiehond ingezet en werd ook gebruik gemaakt van een warmtebeeldkijker. In ieder geval één van de verdachten is door een sloot gevlucht. De verdachten werden niet meer aangetroffen.

Bij de zoektocht naar de verdachten werd geconstateerd dat bij een andere woning aan de Achter de Kerken wel een geslaagde inbraak was gepleegd. Uit de woning werd in ieder geval fotoapparatuur gestolen. Uit onderzoek zal moeten blijken of het hier om dezelfde verdachten gaat.

Aan getuigen die op woensdagmiddag of -avond iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Achter de Kerken, bijvoorbeeld een persoon met natte kleding, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

234

WOERDEN Een veel te hard rijdende automobilist moest op woensdagochtend 12 december direct afrekenen.

Rond 04.30 uur zagen agenten een automobilist met hoge snelheid over de Rijksweg A2 tussen Abcoude en Breukelen rijden. Zij gingen achter hem aan en klokten hem op 139 km/u, terwijl daar een maximumsnelheid van 90 km/u geldt. De automobilist, een 33-jarige Pool, werd aan de kant gezet. De Pool kreeg een bekeuring van 234 en moest die direct afrekenen. Daarna mocht hij zijn weg met een legale snelheid vervolgen.

Autokrakers aangehouden

MAARSSEN Na een autokraak zijn op woensdagavond 12 december twee verdachten aangehouden.

Rond 19.30 uur zagen agenten dat een jongen in een parkeergarage aan het Bisonspoor een ruit van een auto insloeg, een laptop uit de auto griste en wegrende. Hij deed dat terwijl een tweede verdachte kennelijk op de uitkijk stond.

Agenten gingen achter de verdachten aan. Eén van hen, een 16-jarige jongen uit Utrecht, werd in de parkeergarage aangehouden. Hij had zijn buit, de laptop, tijdens de achtervolging laten vallen. De tweede verdachte, een 16-jarige jongen uit Maarssen, werd op het Antilopespoor in zijn kraag gevat. Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Tegen het tweetal wordt proces-verbaal opgemaakt.

Extra surveillances

Sinds twee weken is er een stijging van het aantal auto-inbraken in Maarssenbroek en Maarssendorp. Na een piek van acht auto-inbraken op maandag 3 december op onder andere het Bisonspoor heeft de politie extra surveillances ingezet. Ondanks de aanhouding van de twee verdachten adviseert de politie alert te blijven op auto-inbrekers.

Niets erin, niets eruit!

De beste manier om een auto-inbraak te voorkomen, is te zorgen dat er geen aanleiding is om in te breken. Dus, geen (waardevolle) goederen achterlaten in uw auto. Zelfs niet in een afgesloten kofferbak. Laat hierbij ook zien dat er niets in de auto ligt door bijvoorbeeld de afsluithoes open te laten staan.

Melden

De politie roept inwoners en winkelend publiek op extra alert te zijn op verdachte situaties en heterdaad situaties. Bent u dus getuige van een auto-inbraak of ziet u iemand die zich verdacht ophoudt bij geparkeerde autos, belt u dan met 112. Hiermee verhoogt u de kans dat wij de auto-inbreker in de kraag vatten. Bent u slachtoffer van een auto-inbraak, doe dan altijd aangifte. De politie adviseert ook om een waardevolle goederen zoals laptops en navigatiesystemen goed te registreren. Bij het eventueel aantreffen van (gestolen) goederen, kan de politie u makkelijker traceren en de goederen retourneren. U kunt bellen met 0900-8844 voor het maken van een afspraak of aangifte doen via internet.

Eigenwijs

WOERDEN In de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 december werd een eigenwijze verdachte aangehouden.

Op woensdagavond net voor 24.00 uur zagen agenten op de Rembrandtlaan een man in een geparkeerde auto zitten. Zij spraken de man, 24 jaar oud en afkomstig uit Woerden, aan. De agenten zagen dat in de auto een blauwe mist van rook hing en zij roken een sterke hennepgeur. Nog voordat zij de Woerdenaar aanspraken, zei hij al ik heb geen joint gerookt! Gezien het bovenstaande hadden de agenten de overtuiging dat dit wel het geval was, zij waarschuwden de Woerdenaar dan ook om niet te gaan rijden.

Vijf minuten later zagen de agenten de Woerdenaar toch met zijn auto over de Rembrandtlaan rijden. Hij werd aan de kant gezet, aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij zijn fouillering troffen de agenten twee zakjes wiet aan. Die werden in beslag genomen. Bij de verdachte is bloed afgenomen om te bepalen of hij daadwerkelijk drugs had gebruikt. Aan de hand van de uitslag van het bloedonderzoek wordt proces-verbaal tegen de Woerdenaar opgemaakt.

Fietsverlichting

WOERDEN De politie heeft op woensdag 12 december op twee plaatsen gecontroleerd op het voeren van fietsverlichting.

Tussen 07.30 uur en 08.30 uur werd op de Cattenbroekerdijk gecontroleerd. Negen fietsers hadden hun verlichting niet in orde en werden bekeurd. Twee automobilisten liepen tegen de lamp omdat zij de geslotenverklaring negeerden.

Op de Jaap Bijzerweg werd van 07.30 uur tot 08.00 uur gecontroleerd. Hier werden veertien fietsers bekeurd.