VVD


13-12-2007

Europarlement neemt zuinige begroting aan

Vandaag heeft het Europees Parlement de EU begroting voor 2008 aangenomen. Hiermee komt de begroting uit op ongeveer EUR 120 miljard. Dit betekent 0,96% van het gezamenlijke Bruto Nationaal Inkomen (BNI) van de lidstaten.

Begrotingsspecialist Jan Mulder (VVD): "De begroting van 2008 ligt ongeveer EUR10 miljard onder het bedrag dat oorspronkelijk was voorzien in de meerjarenbegroting. De VVD staat voor een zuinige begroting en ik ben dan ook blij dat de meerderheid in het Europees Parlement het daarmee eens is."

Belangrijkste twistpunten tijdens de begrotingsonderhandelingen met de Raad waren Galileo (EU satellietnavigatie) en het Europees Instituut voor Technologie (EIT). Maar ook de financiering van de extra uitgaven voor Kosovo en Palestina (EUR 285 miljoen).

"Met deze begroting hebben we de financiering voor Galileo en het Europees Instituut voor Technologie veiliggesteld. Voor de ontwikkeling en de onafhankelijkheid van Europa vindt de VVD dit van groot belang. Ik ben heel tevreden dat het Europees Parlement, tegen de wil van de Raad van Ministers, heeft kunnen voorkomen dat dit ten koste zou gaan van onderzoeksfondsen.", aldus Jan Mulder (VVD)

Voor beide projecten samen was een tekort van EUR 2,709 miljard op de Europese begroting. De Raad was van mening dat dit gevonden moest worden door te snijden in onderzoeksprogramma´s en programma´s voor het MKB. De financiering komt nu voor het overgrote deel (EUR 2,309 miljard) uit andere fondsen. De grootste bijdrage komt van de overgebleven landbouwfondsen in 2007.

Jan Mulder (VVD):"De VVD kan zich vinden in het eenmalige gebruik van landbouwfondsen. Het gaat niet ten koste van landbouwprogramma´s en er is nadrukkelijk afgesproken dat het geen precedent werking geeft. Dankzij deze oplossing is geen extra geld nodig. Aan de Nederlandse wens om niet meer dan 1% van het BNI aan Europa uit te geven, wordt hiermee ook voldaan"