Koninklijk Horeca Nederland

Koninklijk Horeca Nederland in gesprek met brouwerijen

Persbericht 13 december 2007
Procedures voorlopig opgeschort
Koninklijk Horeca Nederland in gesprek met brouwerijen Woerden, 13 december 2007 - Koninklijk Horeca Nederland heeft de juridische procedures die eind september zijn gestart tegen drie van de vier brouwerijen voorlopig opgeschort. Dit omdat de brancheorganisatie, op individuele basis, in gesprek is met alle brouwerijen. Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland: Er wordt door alle partijen meegedacht over oplossingen voor problemen die de biermarkt in de horeca al jaren parten spelen.

Eurocommissaris Kroes heeft in april van dit jaar boetes opgelegd aan de brouwerijen (Heineken, Grolsch en Bavaria). Deze bierbrouwerijen hebben (samen met InBev) volgens eurocommissaris Kroes eind jaren negentig een bierkartel gevormd, waardoor horecaondernemers jarenlang een te hoge bierprijs hebben betaald.

De beslissing van Kroes was voor Koninklijk Horeca Nederland aanleiding om de dialoog te zoeken met de brouwerijen over een zestal punten met als primair doel schadeloosstelling van horecaondernemers & verlaging van de huidige inkoopprijzen. Aanvankelijk bleek slechts een van de brouwerijen bereid om dat gesprek aan te gaan. Koninklijk Horeca Nederland zag zich dan ook genoodzaakt tegen de andere drie brouwerijen een juridisch traject in gang te zetten.

De brouwerijen hebben inmiddels te kennen gegeven toch met Koninklijk Horeca Nederland in gesprek te willen, op individuele basis. De aard en inhoud van deze gesprekken met de brouwerijen hebben een dusdanige insteek dat de Ledenraad van Koninklijk Horeca Nederland heeft besloten om de aanhangige procedures voorlopig op te schorten. Jeu Claes: De gesprekken hebben een direct en open karakter. Ik heb dan ook goede hoop op een positieve afloop, die bevredigend is voor alle partijen!

---

Noot voor de redactie -