Universiteit Maastricht

11 december 2007
IJveraar voor vernieuwende universiteitsbibliotheek neemt afscheid Afscheidssymposium UM-bibliothecaris John Gilbert op 14 december

Met het symposium `Creating New Perspectives for Academic Libraries' neemt John Gilbert, directeur van de Universiteitsbibliotheek Maastricht, op vrijdag 14 december afscheid van de Universiteit Maastricht. Met gastsprekers uit eigen land zoals Amerika-deskundige Maarten van Rossem, maar ook uit Zweden (Lars Björnshauge, bibliotheekdirecteur Lund University), Engeland (Anne Bell, bibliothecaris University of Warwick) en de VS (David Silver, docent mediastudies University of San Francisco) wordt het motto van John Gilbert: "verandering, innovatie, creativiteit, nieuwe oplossingen en concepten" nog één keer voor zijn vertrek breed uitgedragen.

John Gilbert begon in 1980 bij de Universiteitsbibliotheek Maastricht als hoofd van de afdeling Wetenschappelijke Informatie en Documentatie. In 1986 werd hij tevens adjunct-bibliothecaris en in 1992 werd hij benoemd tot bibliothecaris. Per 1 januari 2008 gaat hij met vervroegd pensioen. Hij was geboeid door het vak wetenschappelijke informatievoorziening in brede zin. Als een van de eersten in Nederland ijverde hij voor de Open Access gedachte: wetenschappelijke output wordt in eigen beheer gehouden en niet afgestaan aan uitgevers, waardoor bibliotheken vervolgens gedwongen waren deze informatie tegen forse prijzen weer in te kopen. Het onderwijs van de UM sprak hem aan vanwege het vernieuwende karakter, waarvan hij vond dat het vernieuwend moest blijven. Zo stond hij aan de wieg van de taskforce e-learning in de UM.

John heeft klantgerichtheid in de UB gestalte gegeven en zag als echte ondernemer in dat de producten en diensten van de UB een meerwaarde hebben voor de externe markt. Dit resulteerde onder andere in contracten met het Academisch Ziekenhuis Maastricht en de Open Universiteit. In zijn ambtsperiode is de bibliotheek in Randwijck verder ontwikkeld, het computerlandschap Randwijck ingericht en is in de Binnenstad een nieuwe bibliotheek neergezet in het pand van de Stadsbibliotheek. In april 2006 werden zijn verdiensten bekroond met een koninklijke onderscheiding, sindsdien mag hij zich Ridder in de orde van Oranje Nassau noemen.

Drs. Anja Smit zal John Gilbert per 1 januari 2008 opvolgen als bibliothecaris van de Universiteit Maastricht / directeur Universiteitsbibliotheek (UB). Zij is bibliothecaris geweest van de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit Nijmegen en was de afgelopen drie jaar werkzaam bij het NELINET, een samenwerkingsverband van bibliotheken in de Verenigde Staten.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Susanne Snijders, communicatiemedewerker UB, tel. 043 388 5021, e-mail s.snijders@ub.unimaas.nl
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.